Politika

Miért hiányzik 1000 pedagógus tanévnyitó előtt?

Fotó: pdsz.hu

Több mint ezer tanár és csaknem 450 tanító hiányzik a közoktatásból, mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja válaszol a problémával kapcsolatos kérdéseinkre.






Egy hét van iskolakezdésig, de még mindig 1000 pedagógus hiányzik az iskolákból. Milyen tanév vár így a tanárokra?

– Nem könnyű, az biztos, mert még ennél nagyobb is lehet a tanárhiány, mert azok a nyugdíjas óraadó kollégák is hiányoznak, akiket a vírus miatt küldtek el az intézmények. Kérdés, őket vissza lehet-e csábítani a járvány második hullámakor, vagy az egészségük érdekében inkább nem kockáztatnak a minimális pénzért, amit kereshetnek.

 

Órák is elmaradhatnak a létszámhiány miatt? Összevonhatnak egész osztályokat?

– Azt nem gondolnám, erre a törvény nem ad lehetőséget. Járvány idején pedig inkább csökkenteni kellene az osztálytermekben a létszámot. Viszont az iskolák átszervezhetik úgy a beosztást, hogy lehetnek olyan napok, amikor a diákoknak 8-9 órájuk is van egy nap, a tanárok pedig a helyettesítésekkel délután 3-ig, 4-ig is egyfolytában órákat adnak. Ez senkinek nem jó.

 






Hova lettek a tanárok, miért kell lasszóval fogni a pedagógusokat?

– Már nagyon nem vonzó a pálya, ha egy kezdő tanár 140-150 ezer forintot visz haza. Én magam több mint négy évtized után, egy évvel a nyugdíj előtt 290 ezret kaptam a múlt hónapban, a férjem pedig csak 250 ezret. Ismerek olyan fiatal magyar–történelem szakos kollégát, aki most tanulja a hidegburkoló szakmát, mert nem tud megélni a tanári fizetéséből.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top