Külföld

A NATO Lukasenkának: Nem küldünk csapatokat Belaruszba

24.hu

Alaptalannak nevezte a NATO szóvivője Aljakszandr Lukasenka azon állításait, hogy a katonai szövetség csapatokat vonultat fel Fehéroroszország nyugati határai mentén.






 

A fehérorosz elnök szombaton egy katonai támaszponton elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban. Kijelentette, hogy nyugatról, az EU-tag Lengyelország és a NATO részéről az a veszély fenyeget, hogy annektálni készülnek Fehéroroszország nyugati régióját, amelynek székhelye Grodno. Egyben arra figyelmeztetett, hogy a minszki vezetés a legkeményebb intézkedésektől sem riad vissza, hogy megőrizze Fehéroroszország egységét.

A NATO nem jelent veszélyt sem Fehérorszország, sem más ország számára, és nem vezényelt katonákat a térségbe

– közölte szombat este Brüsszelben a katonai szervezet szóvivője.

 

Gitanas Nauseda litván elnök is cáfolta Lukasenko kijelentéseit.

A rendszer minden áron megpróbálja elterelni a figyelmet Fehéroroszország belső problémáiról, teljesen alaptalan közleményeket adva ki képzelt külső veszélyekről

– hangoztatta Nauseda az AFP francai hírügynökségnek nyilatkozva. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egyik tanácsadója szintén a Lukasenka-rendszer propagandájának nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország Fehérorszország határainak destabilzálására törekszik.

Lengyelország tiszteletben tartja Fehéroroszország egységét

– idézte Krzysztof Szczerskit a PAP lengyel hírügynökség.

 






Megfigyelők is úgy vélik, hogy a fehérorosz vezető kijátssza a katonai kártyát, hogy elterelje a figyelmet arról a súlyos belpolitikai válságról, amely az augusztus 9-i elnökválasztás után alakult ki.

 

Az ellenzék és számos nyugati ország, többek között az Európai Unió szerint elcsalták a választásokat, amelyeken hivatalos közlés szerint 80 százalékot szerzett a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka. A választási eredmények kihirdetése után tiltakozó megmozdulások – tüntetések, sztrájkok – sorozata indult Fehéroroszországban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top