Politika

Akkora a teher a mentőkön, hogy nem tudnak 24 órán belül mintát venni a koronavírus-gyanús személyektől

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma és a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is megsokasodott az elmúlt hetekben, írja a Világgazdaság.


 

A lap cikkében emlékeztet a szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja.

 

Úgy tudják, az utóbbi egy hétben már akkora teher hárult a mintavételező csapatokra, hogy jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Egy nap alatt 25 címre mentek ki

– mondták a Világgazdaságnak a mentősök.

 

Emlékeztetnek, Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa egy konferencián a közelmúltban arról beszélt, új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez. Szerinte emelni kellene az ingyenes tesztelések számát, mert ebben sokkal nagyobb lehetőség van, mint gondolnánk.


 

Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett. Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője arról beszélt, míg augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensük volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. A WMC-ben betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top