Belföld

Az egész tanári kar karanténban – alakul a káosz az iskolákban és óvodákban

Káosz az iskolákban és óvodákban
(Kép: Getty Images)
Még alig kezdődött el az iskola és óvoda, máris bezárásokról számolnak be a szülők. Home office pedig a legtöbb helyen nem opció, marad a táppénz és a szabadság a szülőknek.





Ha már csak köhint egyet a gyerek, hazaküldik. Ha tüsszög is, esetleg hőemelkedése van, akkor az egész osztály mehet otthon tanulni. A tanévvel együtt a káosz is elkezdődött az iskolákban és óvodákban.

Oviban orrot folyatni tilos!

Aki találkozott már óvodás gyerekkel, az tudja, hogy a többségnek szeptembertől áprilisig lóg a taknya. Ezt nem lehet szebben mondani, az óvodás gyerekek ilyenek: folyton náthásak, láz és más tünet nélkül is folyik az orruk, nagy a fejükhöz képest az orrmandulájuk, koronavírustól mentesen is gyakori, hogy két hetet otthon, két hetet az oviban töltenek az őszi-téli időszakban. Az edzett óvónők már meg se rezzennek, automatikusan törölnek orrot, de most a feje tetejére állt minden, a szülők pedig azt sem tudják, hova kapjanak, milyen lesz az év, ennyi szabadság és táppénz a világon nincs, hogy az első takonyra otthon tartsák a gyereket. Judit kislányával épp pénteken történt ez:

 






„A kislányom középsős, náthás lett, de semmi más tünete nincs, csak a szokásos, ami ilyenkor ősszel menetrendszerűen megérkezik, hogy kicsit folyik az orra. Nem szoktam betegen bevinni, de mindenki tisztában van vele, hogy az orrfolyás az ovisoknál nem betegség, hanem alapjárat ebben az időszakban. De most nem lehet vinni, felhívtak délben, hogy menjek a gyerekért és két hétig ne vigyem, mert folyik az orra. Az én munkahelyemen nem engedélyezett a home office, bár meg tudnám itthonról is csinálni a munkámat, de szóba sem jöhet, úgyhogy táppénzre kell mennem a gyerekkel.

Az egy dolog, hogy így sokkal kevesebb lesz a fizetésem, de hogy hány ilyen táppénzes időszakot fogad majd el a munkahelyem, azt nem tudom. Mert ha így folytatódik, áprilisig táppénzen leszek, mert a gyereknek folyik az orra.

 

Az anya még hozzátette, hogy tudja, hogy nem az óvoda a hibás, nem is akarja bántani őket, hanem a fentről érkező szabályok és irányelvek nem egységesek, nem következetesek, és egyáltalán nem életszerűek. Emiatt aztán most azok a szülők lesznek gondban, akik nem rugalmas munkahelyen dolgoznak – és valljuk be, manapság Magyarországon a munkahelyek 90 százaléka nem igazán nevezhető rugalmasnak. A beidegződés tartja magát, hogy ha nincsenek szem előtt az alkalmazottak az irodában, akkor nem is dolgoznak, márpedig ennek a helyzetnek épp a munkáltató részéről a bizalom és home office lehetőség lehetne a fő megoldása.

 

Káosz az iskolákban és óvodákban

A sok fertőtlenítés nem oldja meg az iskolai és óvodai helyzetet (Kép: Getty Images)

Az iskola, ahol karanténba került a tanári kar

A legújabb hír, hogy egy Budapest környéki általános iskolát teljesen bezártak, mert két tanárnak is pozitív lett a koronavírustesztje. Emiatt a komplett tanári kar karanténba zárta magát, így oktatás sincs, az Oktatási Hivatal határozata szerint határozatlan ideig nem is lesz tanítás.

 

Egy másik anya elmondása szerint pedig egy budapesti gimnáziumban is pánikhelyzet alakult ki az osztálykirándulás után: „A fiam gimnáziumában minden év elején pár napos osztálykirándulás van az egész iskolában, úgyhogy még el sem kezdődött az oktatás és máris két osztály számára le is állt az iskola. Ez a két osztály ugyanis találkozott hazafelé az osztálykirándulásról a vonaton, és kiderült még aznap este, hogy az egyik diák apjának pozitív lett a tesztje, úgyhogy addig nem mehetett iskolába ez a két osztály, amíg meg nem érkezett a kérdéses diák teszteredménye.

Vasárnap tudtuk meg, hogy végül hétfőn mégis mehet a gyerek iskolába, addig vergődtek a gyerekek és szülők kétségek között, hogy ha nem lesz iskola, akkor meddig és hogyan tovább.

Ez az eset elég jól előrevetíti, mi vár ránk ebben a tanévben: tesztek, karantén, aggódás, bezárások. Hálát adok az égnek, hogy már ilyen nagy gyerekem van, aki egyedül is tudja intézni a tanulást, és így nem kell könyörögni a munkahelyen home office-ért, ha beüt a ménkű és több hétig leáll az oktatás.”






 

Az allergiaigazolást hajkurásszák a szülők

Mivel minden köhintésre és tüsszögésre hazaküldik a gyerekeket, így elindult a vándorlás az allergiát igazoló papírokért, nem azért, mert csalni akarnak a szülők, hanem hogy a szerencsétlen allergiás gyerekeknek ne kelljen otthon rostokolni. Az iskola szakorvosi igazolást fogad el, a háziorvosi nem elég, azt pedig mind tudjuk, hogy milyen hosszú várakozási idő van a szakrendelésekre, ha nem akarunk magánorvoshoz menni sok pénzért. Erről Bea mesélt, akinek parlagfűre allergiás a lánya, úgyhogy október közepéig várhatóan még tüsszögni fog napjában százszor.

 

„A lányom augusztusban elkezd tüsszögni és októberig általában abba sem hagyja. Az első iskolai napon már figyelmeztetett a tanítónő, hogy ez így nem lesz jó, nem vihetem tüsszögősen és orrfolyósan a gyereket, bár tudja, hogy allergiás, de erről most már hivatalos papírt is kell szereznem. Első körben a gyerekorvostól kellett beutalót kérni, már ez sem volt egyszerű menet, és most kergetem a szakrendelőt időpontért, de valószínűleg kihúzták már a telefont úgy, ahogy van, mert egy hete nem érem el őket. Az lesz, hogy odamegyek személyesen, és valahogy kicsikarok egy időpontot, de érzésem szerint októberig nem fogjuk tudni lezongorázni ezt az igazolást.”

 

A megoldás nyilván nem abban rejlik, hogy minden beteg gyerek menjen oviba és iskolába. Ahhoz, hogy ezt a káoszt elkerüljük, valószínűleg az lett volna a legjobb, ha a nyarat arra szánják az illetékesek, hogy az intézményeket felkészítik erre a járványos helyzetre, illetve a munkahelyeket a home office lehetőségre. Mivel ez nem történt meg, így marad a fejetlenség és rohangálás, teljes és részleges bezárások, és az otthon tanuló taknyos gyerekek. Izgalmas tanév elé nézünk, az biztos.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top