Külföld

Szlovákia jóval olcsóbban vett lélegeztetőgépeket

Kiemelt kép: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano
A portyázók a szomszédban is találtak beszállítót. A cégtől azonban a szlovák kormány egy gépet sem rendelt.





Szlovákia mintegy kétezer lélegeztetőgéppel, illetve légzéssegítő berendezéssel készül a koronavírus-járvány második hullámra – írja a Paraméter. A portált a pozsonyi egészségügyi tárca arról tájékoztatta, ennyi kórházi ággyal biztosított a betegek kezelése,

figyelembe véve a kórházak személyi kapacitásait is.

 

A mintegy ötmilliós Szlovákiában sohasem voltak hétnél többen egyszerre gépen, a környező országok tapasztalatai alapján pedig kiszűrték, mely készülék alkalmas 100 százalékosan súlyos betegek lélegeztetésére. A Paraméterrel a minisztérium közölte, hogy

központilag 383 lélegeztetőgépet vettek összesen 11,1 millió euróért. Ebből 300-at egy szlovák gyártótól, 83-at három másik cégtől, valamivel olcsóbban.

 

A szlovák cégtől kórházak is vásároltak. 12 gépet 324 ezer euróért, azaz darabját 27 ezer euró körüli összegért.

 






A Paraméter külön kitér arra is, hogy a magyar állam is vásárolt Szlovákiában. Egy másik cégtől (gépenként 70 ezer euróért). A vállalkozás a szlovák egészségügyi tárcának egy gépet sem tudott eladni, míg az Orbán-kormány megrendelésével 78 millió eurót szakított (tavalyi teljes árbevétele ötszörösét). A portál szerint Szlovákia józanabbul és olcsóbban vásárolt, mint Magyarország, mert átlagosan mintegy 28 ezerért vett főleg hazai gépeket, míg a magyar külügy átlagosan 54 ezer euróért jutott hozzá a jobbára kínai készülékekhez.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top