Politika

Felmentette Orbán Viktor az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által jegyzett miniszterelnöki határozat szerint szeptember 15-i hatállyal felmentik Kiss Zoltánt.

A határozatban annyi szerepel még, hogy a kormányfő a döntését az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának felmentéséről a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter javaslatára (aki Pintér Sándor belügyminiszter) hozta meg, bővebb indoklás azonban nincs benne.

 

Az AH honlapján az szerepel, hogy “működésének középpontjában a Magyarország szuverenitását, alkotmányos rendjét, társadalmi és gazdasági stabilitását leplezett formában veszélyeztető törekvésekkel szembeni eredményes fellépés áll“.

A hivatal feladatai közé tartozik a kémelhárítás, az alkotmányvédelem, a gazdaságbiztonság, a nemzetbiztonsági védelem, a nemzetbiztonsági ellenőrzés, közreműködés migrációs és honosítási eljárásokban, non-proliferáció (A haditechnikai eszközök, a tömegpusztító fegyverek (nukleáris, biológiai, vegyi, radiológiai), hordozó eszközeik, mindezek gyártásához, előállításához, fejlesztéséhez szükséges termékek, technológiák, ismeretek, továbbá a szakszerű működtetésükhöz szükséges tudás – know-how, ismeretanyag-  ellenőrizetlen terjedésének felderítése és megakadályozása.), awareness program, mentesítési kérelem. Továbbá a hivatal honlapján az is olvasható, hogy “a 2010 tavaszán megalakult Országgyűlés által elfogadott Nbtv. módosítás eredményeként a kormányzati irányítás szintjén megvalósult a rendvédelmi és a hazai irányultságú polgári nemzetbiztonsági tevékenység integrációja: az Alkotmányvédelmi Hivatal – a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal együtt – a belügyminiszter irányítása alá került. A Hivatal az elmúlt években a hazai társszervekkel, valamint az Európai Unió és a NATO tagállamok partnerszolgálataival hatékony együttműködésben teljesítette a tevékenységére vonatkozó jogszabályok, illetve a 2012-ben elfogadott Nemzeti Biztonsági Stratégia által meghatározott feladatait, amelyek fókuszpontjában Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek védelme áll“.


 

kormányzati portálon azt is megtaláljuk, hogy “a nemzetbiztonsági szolgálatokat a kormány a belügyminiszteren, a külügyminiszteren és a honvédelmi miniszteren keresztül irányítja. A külügyminiszter irányítja az Információs Hivatalt, a belügyminiszter az Alkotmányvédelmi Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatokat, a honvédelmi miniszter pedig a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot. A miniszterek rendeletekben és utasításokban határozzák meg a szolgálatok működésének általános kereteit, működését és feladatkörét“. “A nemzetbiztonsági szolgálatokat két nagy csoportba sorolhatjuk: a polgári és a katonai szolgálatokra. A polgári nemzetbiztonsági szolgálat része az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok, a katonai szolgálatokhoz tartozik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. A hivatalokat és a szakszolgálatokat főigazgatók vezetik, akik kinevezéséről és leváltásáról a szervezetirányításért felelős miniszterek döntenek”.

 

Nagy Attila helyettes államtitkár fontos megbízást kap

Ugyanebben a közlönyben pedig megjelent az a miniszterelnöki határozat is, miszerint Nagy Attila Mihályt,az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárát e tisztségéből – más fontos megbízatására tekintettel – felmenti Orbán Viktor. (portfolio.hu)

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top