Politika

A belarusz tüntetők elkezdték lerángatni a símaszkot a “rendőrökről” (+videó)

nyugatifeny.hu

Így kevésbé mernek jogsértéseket elkövetni, mint álarcban.






Úgy tűnik, a belarusz tüntetők megtalálták Lukasenka rendőreinek gyenge pontját. Az elcsalt fehérorosz választások miatt hetek óta tízezrek demonstrálnak az utcákon, akiket a kivezényelt rendőrök erőszakkal próbálták visszaszorítani vagy elriasztani.

 

A rendőrök sokszor a teljes arcukat eltakaró símaszkban szálltak szembe a demonstrálókkal, így az inkognitójukat megőrizve bántalmazhattak és börtönözhettek be embereket.

 

Az utóbbi napokban azonban egyre több felvételen látható, ahogy a tüntetők nagy csoportokban körbeveszik a rendőröket, és lerántják róluk a maszkot, akik a kezükkel próbálják takarni az arcukat, vagy elmenekülnek.

 

.

„Az egyetlen mód az erőszak megállítására az, hogy lerántjuk a maszkokat, mind a szó szerinti, mind a metaforikus értelemben. Az a rendőr, amelyik nem anonim többé, kétszer is meggondolja, mielőtt elkap, megver vagy elhurcol valakit”

– mondta a The Guardiannek egy tüntető, aki létrehozta a rendőrök beazonosíthatóságát szolgáló Telegram-csatornát.

 

A csoportban videókat és fotókat osztanak meg az anonimitásukat vesztett rendőrökről, és megpróbálják beazonosítani őket arcfelismerő programok vagy a nyilvánosság segítségével.

 






Múlt héten hekkerek megszereztek egy adatbázist, amiben több tízezer rendőrségi dolgozó adatai szerepelnek. A Nexta nevű, több, mint kétmillió követővel rendelkező Telegram-csatorna bejelentette, hogy ha a rendőri erőszak nem szűnik meg egy héten belül, nyilvánosságra hozzák az adatbázist.

 

Szerda este már nyilvánossá is tették 12 készenléti rendőr nevét és születési dátumát, akiknek „vér tapad a kezükhöz”.

 

(The Guardian / 444.hu / Nyugati Fény)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top