Politika

A Mazsihisz elnöke bizalmas információt akart megosztani Angela Merkellel, de Orbán embere elé pattant

Kép forrása: MTI

Filmbeillően izgalmas, részletes, ugyanakkor bizarr cikket tett közzé a 444.hu a Direkt36 értesülései alapján. Ebben kifejtik, hogy Angela Merkel látogatásakor három perce lett volna a Mazsihisz elnökének átadni egy bizalmas információt a német kancellárnak, ugyanis ennyi idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a lehallgathatatlannak vélt folyosón végigkísérje a politikust.





Orbánék azonban mindent megtettek, hogy ezt megakadályozzák a portál értesülése szerint.

 

“Nyugtalanul várta a magyar kormány Angela Merkel német kancellár 2015. február 2-i budapesti látogatásának legutolsó állomását. Merkel a legnagyobb magyar zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívását elfogadva ugyanis a Dohány utcai zsinagógába akart látogatni hazautazása előtt. Az Orbán-kormány a Mazsihiszt kritikus szervezetként tartja számon, többek közt azért is, mert gyakran szóvá tették a kormánypárti holdudvar antiszemita megnyilvánulásait” – írja a 444.hu.

 






Hogy a helyzetet kontroll alatt lehessen tartani, Orbán Viktor miniszterelnök megpróbálta elérni, hogy ő is elkísérhesse Merkelt a zsinagógába, de merev elutasítás lett a válasz a miniszterelnök próbálkozására – derült ki azokból a beszámolókból, amelyeket az öt évvel ezelőtti látogatás részleteit ismerő források osztottak meg a Direkt36-tal.

Közben a Mazsihisz vezetői is idegesek voltak a látogatás miatt a zsidó szervezet ügyeit ismerő források szerint. Heisler András Mazsihisz-elnök ugyanis mindenképp el akart mondani valamit a német kancellárnak, mégpedig úgy, hogy azt senki más ne hallhassa.

 

A probléma az volt, hogy a Mazsihisz fontosabb épületei nemzetbiztonsági védelem alatt állnak, ha vezető külföldi politikusok és más befolyásos figurák érkeznek hozzájuk, így a tárgyalásaikat is lehallgathatják. Merkel ráadásul a világ legjobban védett személyei közé tartozik, így a Mazsihisz vezetői evidenciaként kezelték a magyar titkosszolgálatok figyelmét. Ezért olyan helyzetet próbáltak teremteni, amiben Heisler úgy beszélhet Merkellel, hogy azt más ne hallhassa.

Heislerék végül arra jutottak, hogy a megfelelő helyszín az a folyosó lesz, amely abból a tárgyalószobából nyílik, ahol a hivatalos, több más zsidó vezető jelenlétében zajló tárgyalást tervezték. Azt a megbeszélést követően a folyosóra lépve ugyanis akkor már csak ketten lesznek, és az ott elhangzottakat technikailag is nagyon nehezen lehetne rögzíteni.

 

Mivel minden ilyen látogatásnál percre pontos forgatókönyv készül, és stopperórával a kézben lepróbálják a védett személy útvonalát, ezért Heislerék tudták, hogy a terem ajtajától indulva kereken három percük lesz beszélni, amíg elérik a Merkelt az utcán váró autót.

 






Végül a kancellár Dohány utcai látogatása rendben lezajlott, majd Heisler a záró megbeszélés befejeztével az ajtóhoz lépett Merkel oldalán, hogy a tervnek megfelelően megossza vele az általa vezetett zsidó közösség aggodalmait.

Csakhogy mikor az ajtó kinyílt, meglepetésükre ott állt Magyar Levente, a külügyminisztérium akkori helyettes államtitkára, és széles mosollyal azt mondta: “Merkel kancellár asszony, hadd kísérjem le az autóhoz!”

 

„Sokkoló volt. Ez olyan, mintha egy rabbi osonna be egy kormányzati épületbe és lopná el Orbán Viktor vendégét” – tette hozzá egy, a látogatás részleteit ismerő forrás. A Mazsihisz vezetőinek meggyőződése lett, hogy óvatlanok voltak és a tervük eljutott a kormányhoz.

 

Annyi biztos, hogy ha a Direkt36 forrásai hitelesek, Orbánnak valami óriási félnivalója volt attól, hogy Heisler egyedül maradjon Angela Merkellel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top