Külföld

Úgy tűnik, a koronavírus-vakcinához tényleg csak a gazdagabbak juthatnak először

hvg.hu

Bill Gates figyelmeztetett rá, most tényleg megtörténik: a gazdagabb nemzetek kis csoportja befoglalta a gyártás előtt álló koronavírusoltás-készletek zömét.





Komoly problémát jelenthet a jövőben, hogy a hatékonynak tűnő koronavírus-oltásokat elsősorban a gazdagabb államoknak értékesítik a vakcinagyártók, és közülük is azoknak, amelyek a legjobb ajánlatot kínálják az oltóanyagért. Ezzel viszont az oltások darabára is emelkedhet – közölte az Airfinity tudományos elemzőcég által összegyűjtött adatokra hivatkozva az Oxfam jótékonysági ernyőszervezet.

Az elemzés szerint a világ össznépességének mindössze 13 százalékát magukban foglaló (gazdagabb) államok adták le a rendelést az ígéretes, már befoglalható vakcinák készleteinek 51 százalékára.

 

Az oltóanyagok még nem készültek el, a legtöbbjük most tart az utolsó, klinikai kipróbálási fázisban.)

 

Az, hogy a vakcinákat már a piacra kerülésük előtt felvásárolják, azért is gond, mert az oltóanyaggyártók csak meghatározott mennyiséget képesek előállítani. Vagyis: hiába lesz kész egyszer egy oltás, ha a legtehetősebb nemzetállamok idő előtt lecsapnak rájuk, sokaknak megint hónapokat kell majd várniuk, mire hozzájuthatnak a sajátjukhoz.

Így pedig nagyon valószínű, hogy a világ népességének közel kétharmada (61%) csak 2022-ben jut majd hozzá egyetlen oltóanyaghoz

– figyelmeztet az Oxfam.






 

Az öt vakcinajelölt egyikét a Moderna, a másikat az AstraZeneca állítja elő, de utóbbi azt ígérte: a kapacitása bizonyos részét eleve a fejlődő államok számára ajánlja fel. A Moderna nem tervez ilyesmit, holott ezt a céget is az adófizetők pénzéből támogatták, hogy el tudja készíteni a koronavírus elleni oltást.

 

A vakcinák idő előtti felvásárlásának veszélye miatt a Microsoft társalapítója, Bill Gates is figyelmeztetett: szerinte nem szabad hagyni, hogy néhány állam kisajátítsa az első készleteket, mert az még több elhunythoz vezethet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top