Politika

133 millió forintot síbolhatott el a Fidesz-maffia Újpesten, vizsgálatot indít az új városvezetés

nyugatifeny.hu

Hatalmas csontváz esett ki a szekrényből.


Az előző városvezetés kötött szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta. A korábbi fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt idején azonban ennek ellenére nem bontották fel a megállapodást, sőt – állítja az önkormányzat – Újpestet 133 milliós kár is érhette.

 

Déri Tibor, Újpest polgármesterének kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat az utóbbi idők egyik legnagyobb visszaélés-gyanús ügyének részletes feltárására.

 


A IV. kerület már szeptember elején felszólította az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a másfél év alatt – az önkormányzat véleménye szerint – jogalap nélkül kiutalt 133 millió forint visszafizetésére.

 

Az XLS Consulting Kft.-vel a Wintermantel Zsolt korábbi polgármester nevével fémjelzett előző vezetés 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befeketésére.

 

Visszaélésre utaló jel, hogy a cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt.

 

Ezen felül a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította: olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.

 

A létrehozandó eseti bizottság felállítására Déri Tibor polgármester tesz javaslatot a 2020. szeptember 24-i képviselőtestületi ülésen.

 


A vizsgálatot végző grémium hét főből áll majd, az újpesti frakciók mindegyike kijelölhet egy-egy tagot.

 

A bizottság célja lesz a megkapott igazságügyi szakvélemény áttanulmányozása, a jogi következmények mérlegelése, a képviselő-testület tájékoztatása és a szükséges további lépések megtétele.

 

(Újpest Média nyomán / címlapkép: Déri Tibor, Újpest polgármestere) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top