Politika

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél

hvg.hu

Nem a hatóságok elnéző hozzáállása, hanem Mészáros Lőrinc cégének “technológiai fegyelmezetlensége” volt a probléma, de már ezt is kiküszöbölték – áll a nyomozást megszüntető határozatban.






 

Tavaly július végén Detknél, a Mátrai Erőmű közelében napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban, majd került az ottani víztározóba. A katasztrófavédelem egy határozatából derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc-féle búzafeldolgozó, a Viresol Kft. okozta a tömeges halpusztuláshoz és rosszullétekhez vezető szennyezést. Két rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, ezeket később egyesítették, most pedig az egyik vonatkozásában megszűntették az eljárást – írja az Átlátszó.

 

A 2019 novemberben indult első ügyben környezetkárosítás bűntette, az idén júniusban indult másodikban pedig hivatali visszaélés bűntette miatt nyomoztak. A kettőt júniusban egyesítették, majd  – írja a lap a miskolci rendőrség szeptember 15-i határozatát is bemutatva – a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a hivatali visszaélés vonatkozásában megszüntette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság, mert „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

 






A kirendelt igazságügyi szakértők véleménye alapján meghozott határozatban ez áll:

A kialakult szennyezés és veszélyeztetés nem a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása, jogellenes, visszaélést megvalósító ügyintézése vagy engedélyezési eljárása miatt alakult ki, hanem a szennyezésért, veszélyeztetésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható (a szakértő megállapítása szerint azóta már kiküszöbölt) technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság miatt.

 

Más kérdés, hogy az Átlátszó azt állítja, a tavalyi botrányok után még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba.

 

A környezetszennyezés miatt korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 5 milliós bírságot szabott ki, de nem a Viresolra, hanem a Mátrai Erőműre. A veszteséges erőmű akkor még Mészáros Lőrincé volt, azóta viszont az államhoz került.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top