Belföld

Halálos vásárlás – Terjesztik a járványt a zsömletapizók

© Bors

Ugye, önök is láttak már ilyet? Egy vevő, finnyáskodva a zsömléket tapogatja. „Ez nem elég puha” – mondja bosszankodva, és visszadobja a többi közé. Újabb áldozatot markol ki: „ez meg száraz” – mormolja megvetően, és ez a pékáru is landol a többi között. Aztán irány az őszibarackos pult, ahol már a körmét is belenyomja próbaként egy-egy gyümölcsbe… Pedig most, a koronavírus-járvány alatt szó szerint életveszélyes lehet a visszadobált áru. Egy tüsszentés során, vagy egy letüsszentett kilincs megfogása után pél-dául milliónyi vírus kerül a kezére, amiből szintén milliónyit akár egyetlen érintéssel áttehet egy zsömlére. A legszörnyűbb, hogy már pár ezer koronavírus is képes megfertőzni egy embert…






 

A POLC HÁTSÓ RÉSZÉN TALÁN KEVESEBB VAN

Nem kellett messzire menni, hogy belefussunk tapogató emberekbe, több élelmiszerüzletet végigjárva tapasztaltuk, hogy egymás hegyén-hátán fogdossák össze a termékeket az emberek. A gondosan kifüggesztett védőkesztyűre a legtöbben ügyet sem vetnek. Döbbenetes: a tomboló járvány kellős közepén egy hölgy négy zsemlét nyomkodott végig, mire kiválasztotta a számára tökéleteset. Vannak, akik felismerik ennek veszélyét, és már boltba járni is alig mernek a felelőtlen emberek miatt. Boruzs Barbara is, amennyire csak teheti, ritkán jár vásárolni.

 

A virológus szerint még a péksüteményekről is el lehet kapni a vírust © Bors

– Mivel kevesen elővigyázatosak, úgy érzem, nekem duplán elővigyázatosnak kell lennem. Megmondom őszintén, én félek boltban menni. Mivel a pékárut sokan öszszefogdossák, azt inkább a pékségből szerzem be. A boltokban igyekszem a hátul lévő termékeket kivenni, abban bízva, hogy azt kevesebben fogták meg, de természetesen otthon, amit lehet, áttörlök – mondta Barbara.






 

INKÁBB A CSOMAGOLTAT KERESSE!

– Én is azt tapasztalom, hogy a legtöbben fogdossák az árut, ami nem helyes. A járvány miatt nagyon célirányosan vásárolok és amennyire lehet, sietek. Ha tehetem, előre csomagolt terméket veszek, amit otthon át tudok törölni – mondta a Borsnak dr. Puskás Erzsébet, aki szerint ez jó módszer. Sokan a megoldást abban látják, hogy ritkábban mennek vásárolni.

 

– Elkerülhetetlen, hogy az emberek megfogják az árukat, de természetesen törekedni kell rá. Én éppen ezért inkább a nagybevásárlást részesítem előnyben, így kevesebbszer kell boltba mennem – mondta a Borsnak Pecznik Péter.

 

A végigtapizott paradicsom helyett inkább vegyen csomagoltat © Bors








 

MIKRÓZZA MEG A PÉKSÜTEMÉNYT!

Ha ez még nem lenne elég, a mirelit zöldséggel és a hűtött árukkal sem vagyunk beljebb. Gondoljon bele, hányan fogdosták meg például a hűtő kilincsét, a vírus ráadásul a nyirkos helyeken még tovább marad fertőzőképes.

 

– A legveszélyesebbek a hűtőpultokban található áruk, ugyanis az alacsony hőmérséklet kedvező a kórokozónak. Azt ajánlom, minden egyes terméket mossanak át enyhe mosogatószeres szivaccsal vagy töröljenek át egy fertőtlenítőkendővel. A pékárukkal nagyon ki van szolgáltatva az ember, ezeknél ajánlom a mikrót, ami 60 fokon elpusztítja a vírust – tanácsolja a Bors olvasóinak dr. Rusvai Miklós virológus professzor, aki hozzátette: nem csak a boltban, a szállítási lánc bármely szintjén kerülhet vírus a termékekre.

 

– Az nem elég, hogy kipakolás után kezet mos az ember, hiszen, ha másnap előveszi a terméket, arról újra a kezére kerülhet a vírus. Ha ezt a terméket valaki például letüsszentett kézzel megfogta, milliónyi vírus kerülhetett rá, amiből néhány ezer is elegendő a fertőzéshez – világított rá a szakember. Pár tízezer koronavírus pedig akár halált is okozhat annál, akinek fogékony rá a szervezete.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top