Politika

Mohácson előre kitöltött szavazólapokat kapnak a választók, egy fideszes képviselő kísérheti őket szavazni

Alfahir.hu

Senki sem gondolta volna, hogy a több mint 20 éven át fideszes polgármester irányítása alatt működő baranyai város, tavaly Szekó József váratlan halálát követően szocialista vezetésűvé válik, az MSZP-s Csorbai Ferenc által, aki kihívó hiányában tulajdonképpen “automatikusan” vált a térség új polgármesterévé. Bár kegyeleti okokra és a demokratikus versenyre hivatkozva a Fidesz mellett a DK, a Jobbik és a Momentum ellenzéki összefogás is arra kérte, hogy lépjen vissza, a vállalkozó nem engedett.






 

A járványügyi vészhelyzet feloldását követően a Fidesz mohácsi frakciója azonnal kezdeményezte a helyi képviselő-testület összehívását, ahol aztán feloszlatta magát, hogy ezzel végre új időközi önkormányzati választást írhassanak ki, aminek időpontja szeptember 27. lett.

 

Sok múlik a mohácsi választáson

Az ország egyik legstabilabban fideszes településén tartott időközi sok mindent előrevetíthet, ugyanis arra senki sem számított, hogy ilyen ellenszélben, Csorbai kétes megválasztását követően egyetlen év alatt az ellenzék olyannyira megerősödik, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjét, az alpolgármester Pávkovics Gábort akár még meg is szorongathatja a szocialista jelölt. Márpedig jelenleg ez a helyzet Mohácson, amit a kormánypárt is érez, tekintve az eldurvult politikai csatározásokat és kampányokat. A választások véghajrájában, szeptember 25-én például előkerült a kampányok jól bejáratott “aduásza”, az ingyenes ételosztás, míg a mai napon a klasszikus láncszavazást is bevetették, sőt a Fidesz-KDNP jelenlegi önkormányzati képviselője felügyelheti a választópolgárok szavazását.

 







A mohácsi CKÖ klubházban osztogatott élelmiszer csomag tartalma

A mohácsi CKÖ klubházban osztogatott élelmiszer csomag tartalma

Ingyen ételosztás szavazatért cserébe

Korábban írtunk már a mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) klubházáról, amit a Pávkovics Gáborral remek kapcsolatot ápoló Kovács István, a Mohácsi roma önkormányzat elnöke üzemeltet. Akkor egy “szellem” fodrászatra lettünk figyelmesek, amit állítólag tehetséges gyermekek támogatására hoztak létre, a valóságban viszont pénzért cserébe nyújtottak szolgáltatásokat. Ebben a klubházban most pénteken a roma önkormányzat vezetői és megbízottai Pávkovics Gábor mellett szóban és kitett képekkel kampányolva élelmiszer-csomagokat osztottak, derül ki a lapunknak eljutott rejtett kamerás felvételekből és fotókból.

 

A videókban jól látható és hallható, hogy az élelmiszer csomag átvételekor nevet, lakcímet és egyéb adatokat is felírtak, illetve több személlyel Pávkovics Gábor fényképe mellett fotókat is készítettek. Mindez jogsértő magatartásnak minősül, hiszen a választói akarat egyértelmű befolyásolásáról van szó, melyben a választási versenyre jogszerűtlenül és tisztességtelenül próbálnak hatást gyakorolni, Pávkovics Gábor javára. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat Klubháza, mint helyszín megválasztásával célzatosan a roma lakosság szavazatait kívánják befolyásolni, annak is a – csomagok tartalma alapján – mélyszegénységben élők részét – olvasható a VAN (Változást Akarók Nemzedéke közéleti egyesület), a helyi választási bizottságnál benyújtott kifogásában.

 

A beadvány szerint “egy átlagos állampolgár azt látja, hogy a legrosszabb körülmények között élő roma honfitársaink kiszolgáltatott helyzetével él vissza egy jelölt és egy jelölő szervezet. A jogsértés megvalósul, mivel adott személy választásban való részvételét és adott személyre és jelölő szervezetre való szavazását kívánja elérni anyagi ellenszolgáltatással.”.

 






Érdemes megemlíteni, hogy a szervezet annál a helyi választási bizottságnál élt a kifogás lehetőségével, aminek vezetőjét korábban Csorbai Ferenc méltatlanság okán menesztette, és akit a Baranya Megyei Önkormányzat jegyzője villámgyorsan visszarakott a megüresedett HVI élére azt követően, hogy a Fidesz pedzegetni kezdte, hogy a polgármester döntése mögött valószínűleg a közelgő őszi választásokkal kapcsolatos csalás előkészítéséről lehet szó az MSZP kapcsán.

 

CKÖ klubház, Pávkovics Gábor kampányfotójával, ahol élelmiszert osztottak

CKÖ klubház Pávkovics Gábor kampányfotójával, ahol élelmiszert osztottak

Előre kitöltött szavazólapokat kapnak a választók

Mohácson a választás napján elszabadult a kampánypokol. A VAN egyesület nemrégiben két újabb kifogást nyújtott be a HVB-hez (Helyi Választási Bizottság). A szerkesztőségünknek eljuttatott dokumentum és felvételek alapján az “állampolgárok az általuk megkapott szavazólapokat nem az urnába dobják, hanem azon a jelölt nevét bejelölik, majd azt magukkal a szavazókörből kihozzák. A szavazókörből kilépve az általuk előre kitöltött szavazólapot bemutatják, majd az így immár kitöltött szavazólappal megy be a következő választópolgár, aki azt dobja be az urnába, majd a saját szavazólapját kihozza. Tehát ezen személyek nem a saját szavazólapjaikat dobták az urnába, hanem az általuk átvett, előre kitöltött lapokat, és sajátjukat továbbadják.”

 

A jelölőszervezet kiemeli, hogy a körülmények arra utalnak, a járművek matricái, a képek, a külső megjelenés és az érintett személyek alapján, hogy a Fidesz-KDNP jelölő szervezetet támogató személyi körről van szó.

 

A kormánypárti képviselő koordinálhatja a szavazókat

További videófelvételeket is eljuttattak hozzánk, amire hivatkozva a VAN ismét kifogással élt, a beadvány szerint ugyanis “Kovács László a Fidesz-KDNP jelenlegi önkormányzati képviselője, aki a mai választáson is a 3. számú választókerületben indul, a mai napon ebben a választókerületben – ahol indul – közvetlen kampánytevékenységet folytat a 9. számú szavazókörnél, a szavazókörben illetéktelenül tartózkodik, felügyeli a választópolgárok szavazását. Kovács úr lakóhelye szerint egy másik helyszínen kellene szavaznia. Ő azonban a számára irányadó szavazókör helyett egy másik szavazókör elé áll és a felvételek tanúsága szerint embereket kísér be szavazni, majd a szavazásból távozóban azokat fogadja. Kovács úr lényegében letáborozott a szavazókör előtt és ott folytat egyfajta koordinációs, szavazópolgárok kezelését végző tevékenységet.”

 

Hozzáteszik, hogy a felvételek bizonyítják, hogy Kovács úr láncszavazás koordinációs tevékenységet is folytat. Látható, hogy a választópolgárokhoz egymás után odamegy, és van, ahol láthatóan szavazólapot vesz át az utcán.






 

Csorbai Ferenc polgármester Facebook-videóban közölte, hogy a VAN egyesület elnökével a választási csalás gyanúja miatt értesítették a hatóságokat, illetve a szükséges jogi és rendőrségi lépéseket is megtették.




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top