Politika

Őszinte vallomás Orbántól: eurómilliárdokat hagy veszni, csakhogy mentesülhessenek a jogállamisági feltételek alól

Kép forrása: MTI

Ha a jogállamiság és az uniós kifizetések összekötéséről szóló vita késleltetné a koronavírus miatti 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alap felállítását, akkor ezt elkerülendő jobb inkább kormányközi alapon felállítani a programot, azaz az EU intézményi keretein kívül – javasolta a mai uniós csúcsra indulva Orbán Viktor kormányfő az MTI-nek adott interjúban.





portfolio.hu szerint a javaslatnak igen súlyos pénzügyi következményei lehetnek Magyarország számára, amelyeket el is ismert a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter:

Leegyszerűsítve Magyarország kimaradna a helyreállítási alapból, így ahhoz nem is kellene hozzájárulnia, de cserébe nem is kapna belőle 16 milliárd eurót.

 

A portál értelmezése szerint a kormányfői javaslat azt jelenti, hogy

a magyar kormány inkább hajlandó lenne lemondani 6 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatásról és további 10 milliárd eurónyi hitelfelvételi lehetőségről a programból (persze akkor többlet adót sem kellene befizetnie az EU kasszájába), csakhogy mentesülni tudjon a kifizetésekhez hozzákötendő jogállamisági feltételektől.

 






A cikk szerint Orbán javaslata azért is érdekes, mert a 2021-2027-es uniós költségvetés összes kifizetéséhez is ugyanazt a jogállamisági feltételrendszert kötnék hozzá a német soros elnökség minapi javaslata alapján.

 

Így tehát jelen állás szerint a normál uniós költségvetésnél, amelyből kb. 36 milliárd eurónyi forrást vár a kormány, sem tudnának mentesülni a jogállamisági feltételek alól.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top