Politika

Nehéz lesz Orbánnak megemészteni, amit az EP német alelnöke mondott rá az imént

Pestibulvar.hu

Orbán néhány nappal ezelőtt hatalmas balhét csapott, amikor Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy szójátékkal “beteg demokráciának” nevezte a rendszerét (az illiberal democracy-t rövidítette “ill”, vagyis beteg demokráciára). Orbán annyira magára vette a beszólást, hogy egy a Bizottságnak küldött sértett hangvételű levélben Jourová lemondását követelte. Ha ennek az egyszerű megjegyzésnek ennyire sikerült kivernie nála a biztosítékot, kíváncsian várjuk, vajon mit fog szólni Katarina Barley, az Európai Parlament német alelnökének egy a Spiegelnek adott interjújához. Barley ugyanis bőven tovább ment Jourovánál: az interjúban egyenesen





“ENYVESKEZŰNEK”

nevezte Orbánt.

 

Mint fogalmazott: Orbán “tíz éve azon dolgozik, hogy lépésről lépésre lebontsa a jogállamot, és ebben sajnos nagyon messzire jutott, párttársai az Európai Néppártban pedig tétlenül nézték ezt végig”. A jogállam lebontására példaként hozta fel, hogy Magyarországon korlátozzák a média szabadságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét, és elhallgattatják a kritikus parlamenti képviselőket és a kritikus művészeket.

Mint ismert: Barley néhány nappal ezelőtt arra tett javaslatot, hogy az olyan tagállamokat, mint Magyarország és Lengyelország “ki kell éheztetni pénzügyileg”. A politikus azt mondta: ebben a két tagállamban a jogállami elvek megsértése olyannyira rendszerszerű, olyannyira nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hogy a problémát szerinte csak így lehet kezelni.

 

Az EP német alelnöke most a Spiegelnek úgy fogalmazott: a javaslatuk nem a magyar vagy a lengyel nép ellen irányul, ők Orbán korrupt rendszerét akarják megfogni az EU támogatási eszközeivel. Azt szeretnék, hogy a pénzt a polgárok kapják, és ne Orbán “vagy a veje”.

“A JAVASLATUNK EZÉRT NEM ARRÓL SZÓL, HOGY A PÉNZEKET MEGVONJUK, HANEM ARRÓL, HOGY ÚGY OSSZUK EL, HOGY AZOK NE ORBÁN “ENYVES KEZEI” KÖZÉ KERÜLJENEK, HANEM KÖZVETLEN AZOKHOZ, AKIKET TÁMOGATNI KELL”.

 

Barley szerint „olyan játszma játszódik, hogy mi is azzal fenyegetőzünk, hogy nem szavazzuk meg a költségvetést, és Orbán is ezzel fenyegetőzik, mert a mostani javaslat nem kedvező neki. Az fontos, hogy a Tanács döntése az nem az EU döntése, és a Tanácsban úgy mennek a dolgok, mint a bazárban, alkudozással. Éppen ezért van Magyarországnak lehetősége arra, hogy más országokat befolyásoljon, ezért próbál meg Orbán mindent, ami a jogállami mechanizmust érinti, a Tanácsban tartani, csak ott tud előnyöket szerezni magának.”

 






Barleyék javaslata mellett a napokban a Tanács is lerakott egy javaslatot az asztalra, ami sokkal megengedőbb a jogállamisági kritériumokkal szemben. Barley erről a javaslatról azt mondta: az nem elég erős, csak abban az esetben vonná meg a pénzeket az országoktól, ha a jogállami feltételek megsértése hatással volna az EU költségvetésére. Ha valaki tehát pl. az igazságszolgáltatást korlátozza, annak nem lennének következményei.

 

Az interjúban Barleyt Orbán fenyegetőzéséről is megkérdezték, miszerint megvétózná a költségvetést és az uniós mentőcsomagot, amennyiben jogállami feltételhez kötnék a pénzek kifizetését. Erről azt mondta: „Most kell cselekedni, mert hét évre szóló költségvetést készítünk. Azért nagy a felelősségünk, mert a tradicionális EU-barát országok sem veszíthetik el a hitüket az európai eszmében, ők nem lesznek hajlandóak arra, hogy az adópénzük Orbán korrupt zsebeibe vándoroljon. Nem akarnak olyan kormányt finanszírozni, amely lábbal tiporják az alapvető értékeinket”.

 

A Spiegel arra is emlékeztette Barley-t, hogy nem ő az egyetlen, akit megtámadott Orbán, hiszen korábban Jean-Claude Juncker és Věra Jourová is a célkeresztjébe került. Barley erről úgy fogalmazott: “Orbán hidegfejű stratéga, csak egyetlen célja van, hogy a saját hatalmát megtartsa, ezért kreál ellenségképet külföldön, mert így akarja a támogatását biztosítani”. Mint fogalmazott: „Ez egy régi taktika, nem biztos, hogy ez sikerül, mert ezzel épp az én kijelentéseimre is ráirányítja a figyelmet, azokra a dolgokra, amiket Orbán nem szívesen hall.

PÉLDÁUL ARRA, HOGY FOCISTADIONT ÉPÍTETT A VIDÉKI HÁZA MELLÉ, FŰTÖTT TRIBÜNÖKKEL, ÉS HOGY EU-PÉNZBŐL KISVASUTAT ÉPÍTETT EBBE A FALUBA. EZ AZ EU-NAK HÉTJEGYŰ ÖSSZEGBE KERÜLT, ÉS RÉGI ISKOLATÁRSA, EGY GÁZSZERELŐ JELENLEG MAGYARORSZÁG LEGGAZDAGABB EMBERE”

– tette hozzá.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top