Politika

Hónapok óta titkolja a kormány, hányan várnak elhelyezésre az idősotthonokban

nyugatifeny.hu

Több tízezren lehetnek várólistán.






Január óta nem hozza nyilvánosságra a kormány, hányan vannak azok, akik szociális, idősotthoni elhelyezésre várakoznak. Ez főként azért is különös, mert korábban havonta frissítették az ezzel kapcsolatos összesítést a szocialisportal.hu oldalon – írja a Népszava.

 

A lap szerint 2019 végén 54 ezer férőhelyen 52 ezer idős embert láttak el és 32 ezren szerepeltek várólistán, míg 2018 áprilisában ugyanez a szám a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is 28 ezer volt.

 

Ungár Péter, az LMP képviselője augusztusban több alkalommal is kérvényezte az ezzel kapcsolatos összesítéséket az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI), illetve magyarázatot kért az adatközlés megszüntetésére is.

 

A tárca államtitkára, Rétvári Bence ellenben mindössze annyit közölt, hogy az adatok közlését azért hagyták abba, mert “egy kiemelt uniós projekt keretében frissítik a szociális ágazat informatikai rendszerét, és ez érinti a nyilvántartásokat is”.






 

A Népszava próbált utánajárni a Rétvári által említett fejlesztési programnak, a lap által megkeresett intézményvezetők közül azonban senki nem hallott erről, ahogy a minisztérium sem közölt további információkat.

 

A projekt egyébként az évek óta tartó „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” című, 5,8 milliárd forintos fejlesztési program lezárása, amelynek keretében megújítják az elemzésekhez és tervezésekhez használt adatbázisokat. Az országos szociális információs rendszerrel összefüggő nyilvántartások viszont már korábban megújultak.

 

Azaz – jegyzi meg a Népszava – ez is azt jelzi, hogy a várólistákkal kapcsolatos adatokat nem azért nem hozza nyilvánosságra a kormány, mert nem tudja, hanem, mert nem akarja.

 

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top