Politika

Müller Cecília azt mondta, nem kötelező a maszkviselés az iskolákban

civilhetes.net

A lélegeztetőre került magyar betegek fele meggyógyul, ez nemzetközi összevetésben is jó arány – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, ahol az is elhangzott, a temetőkben is ajánlott a maszkviselés, illetve hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ “repertoárja” is bővült.

1478 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 31 krónikus beteg. Már 47 768 fő a hazánkban beazonosított koronavírusosok száma.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először az adatokkal foglalkozott:

Az emelkedés fokozódó jellegű, egyre több esetet jelentenek a kijelölt laboratóriumaink. Ezért fontos, hogy tartsák be azokat az ajánlásokat, jogszabályokat, amelyeket megfogalmaztunk. A WHO elemzései szerint mind a fertőzöttek, mind az elhunytak szempontjából a középmezőnyben van Magyarország” – mutatott rá.

Szerinte közösen kell védekezni, mindenki a maga helyén, “senki ki nem maradhat“.

A legeslegjobb védekezés az, ha nem is kapjuk el a betegséget, ezért jó a kézmosás, a kézfertőtlenítés és a maszkviselés” – hangsúlyozta. Azok körében, akiknél súlyosabb lefolyású a koronavírus-betegség, nincs változás az “előéletben“, de a légúti betegek ha elkapják, komolyabb bajba kerülhetnek, kétoldali, súlyos, vírusos tüdőgyulladást is kaphatnak, akárcsak az influenzások; sürgette is az embereket, hogy adassák be maguknak az influenza elleni, ingyenes védőoltást.

Beszámolt még arról, hogy számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a tudósok, ez a teszt az aktuális fertőzöttséget mutatja ki.

Ez a teszt bevizsgálásra került a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma által, pozitivitás esetén nagyon nagy az egybeeshetőség a PCR-teszttel is, ezért ez egy újabb diagnosztikai eszköz a kezünkben, élünk is a lehetőséggel” – jelentette be.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón először az Ausztria felé történő utazási szabályváltozásokat, Magyarországról korlátozás nélkül lehet beutazni. Az elmúlt napon 55 olyan utazóval szemben intézkedtek a rendőrök, aki nem (jól) viselte a maszkot.


A hétvégén Esztergomból kaptak jelentősebb bejelentést a 23 órai zárás megszegésével kapcsolatban, ugyanemiatt Budapesten két hasonló eset történt. A szabály bevezetése óta 64 hasonló intézkedés történt.

Karantén: az elmúlt hétvégén 5199-et rendeltek el.

Kérdések – válaszok

– Kell-e az iskolákban maszkot viselni a gyerekeknek?

– Nem, mert nem elvárható, hogy a gyerekek helyesen használják a maszkot napi 6-8 órán keresztül. De a bevezetett szabályok érvényesek: távolságtartás, egy csoport, közösség egyben tartása. Ezért is vezettük be a testhőmérést. Ha valaki napközben lesz rosszul, erre is van szabály és gyakorlat.

– Sok idős az utcán is viseli a maszkot. Ajánlott-e ez?

– Javasolt, igen, ezzel védettebbek lesznek az idősek. Számos helyen nehezen tartható a távolság. Mindenki, minden olyan helyen vegyen maszkot, ahol nem tartható a távolság.

– Kellhet-e két negatív koronavírustesz-eredmény az influenza-védőoltás beadásához?

– Van, ahol igen.

– Sokan azért nem adatják be az influenza elleni védőoltást, mert félnek attól, hogy a rendelőben elkapják a koronavírust. Mi a teendő?

– Minden orvoshoz indulást előzzön meg telefonálás!

– Lakosságarányosan a második hullámban a legrosszabbul teljesítő országok között vagyunk. Mit gondolnak erről?

– Ez egyszerűen nem helytálló. A WHO egymillió lakosra vetítve vizsgálja a fertőzötteket és a halottakat is, a középmezőnyben foglalunk helyet.

– Egy szociális intézmény covidos dolgozója mikor mehet vissza a munkába?


– Minden egyes esetet nem lehet értékelni. Ha valakinél enyhén zajlott le a betegség, 10 nap alatt védetté válhat, de kell neki két negatív PCR-teszt.

– Temetőlátogatás: mik az ajánlások?

– Nem mondunk újat: a csoportosulást el kell kerülni. Az a kérés, hogy a távolságot próbáljuk megtartani. Aki temetőt látogat, annak ellenére, hogy szabadban van, a biztonság kedvéért húzzon maszkot! Sokan tömegközlekedéssel mennek oda, ott eleve kell a maszk. A sírok rendezése közben több alkalommal jusson eszünkbe a kézfertőtlenítés!

Infostart: – Mi az azonnali teendő ott, ahol a gyermek vélhetően az iskolából hazahozza a covidot, pozitívnak bizonyul, és vele egy háztartásban idős, krónikus beteg ember él?

– Próbáljuk külön elhelyezni az idős, beteg lakót. A lényeget kell megragadni: fizikailag kell távolságot tartani, külön kell használni a konyhát, fürdőt.

Infostart: – A lélegeztetőgépre került magyar betegek közül hányan gyógyulnak fel?

– Ne ijedjünk meg! Tavasz óta megnőttek az egészségügy lehetőségei. Szlávik János főorvostól tudom, hogy a lélegeztetőgépre kerültek 50 százaléka ad absurdum meg is gyógyul. Ez nemzetközileg is magas arány. (infostart.hu)

 


Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top