Politika

Súlyos megszorításokra kényszerül Karácsony Gergely a kormány intézkedései miatt

(Címlapfotó: Budapest Városháza)

Pokolian nehéz év várható Budapesten a főpolgármester szerint.






Nagy változások jönnek

 

Karácsony Gergely rövidesen

komoly megszorító intézkedéseket fog bejelenteni,

tudta meg a 24.hu. Ez többek közműösszevonásokkal is fog járni, de városvezetés kiemelt célja, hogy a lehető legkevesebb megszorítással járjon a budapesti polgároknak a következő év.

 

csütörtökön lemondott párbeszédes főpolgármester-helyettes, Dorosz Dávid pozícióját december 31-éig tölti be, utána a Fővárosi Közgyűlés nem fog utódot választani a helyére, így

a jelenlegi 5-ről 4-re csökken a főpolgármester helyetteseinek száma.

 

“A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját, így a következő időszakban minden energiámmal a kormányváltásért dolgozva szeretném szolgálni a budapestieket és Magyarországot” — írta Facebook-bejegyzésében a leköszönő főpolgármester-helyettes. Karácsony elfogadta Dorosz lemondását.






 

Öt közműszolgáltató vállalatot fog összeolvasztani a városvezetés, a döntés célja a költség- és kiadáscsökkentés. A FŐTÁV, a Budapesti Közterület-fenntartó, a Budapesti Temetkezési Intézet, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. és a FŐKERT

egyetlen holdingba olvadva fogja folytatni 2021-től a működését.

 

A mamutcég vezetője a FŐTÁV jelenlegi igazgatója, Mártha Imre lehet.

 

Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. — amely a város patinás fürdőit, köztük a Széchenyit is üzemelteti — a Fővárosi Önkormányzat 100%-os tulajdonába fog kerülni. Mindezen intézkedéseknek köszönhetően több milliárdos kiadáscsökkenésre számít a városvezetés.

 

Januártól

megszűnik három városházi bizottság is,

azonban még nem derült ki, melyek lesznek azok. 21 felügyelőbizottsági hely fog megszűnni — ezen helyekre a Fővárosi Közgyűlésben helyet foglaló pártok delegálhattak tagokat.

 

Walter Katalin, a Budapesti Városüzemeltetési Holding vezérigazgatója dolgozta ki a cégösszevonási terveket, amelyeket 2023-ig kellett volna végrehajtani. Karácsony kérésére módosult jelentősen a határidő, így jövő év elejétől áll fel az új struktúra.

Walter várhatóan új pozíciót tölthet be január 1-jétől: a Budapesti Közlekedési Központ jelenleg betöltetlen székét várhatóan ő foglalhatja majd el.

 

A leendő vezető korábban Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt, legutóbb pedig egy nemzetközi tanácsadó vállalatnál dolgozott.

 

Küzdelem a fennmaradásért

 






Karácsony Gergely november 15-én jelentette be, hogy nagy megszorításokat tervez a főváros a koronavírus-járvány okozta válság, valamint a kormányzati elvonások miatt. A főpolgármester szerint 2021-ben a Tarlós-éra utolsó évéhez,

2019-hez képest 88 milliárddal forinttal kevesebbel gazdálkodhat Budapest.

 

A kormány által bevezetett szolidaritási adó miatt, valamint az iparűzésiadó-csökkentés miatt összesen 54 milliárddal lesz kevesebb a városháza bevétele. Mindezeket tovább tetézi a BKV jegyárbevétel-kiesése, amely további súlyos milliárdokat jelent.

 

Karácsony Gergely mai videójában bejelentette:

nem megszorítani, hanem megtakarítani szeretnének.

 

Mindezt úgy, hogy annak ne lássák a város lakói a kárát, ellenben felesleges kifizetőhelyek szűnjenek meg a városházán.

Budapest vezetése saját magán kezdi meg a spórolást, és megdöntünk olyan politikai tabukat, amelyeket az elmúlt 30 évben senki nem mert megdönteni

— jelentette be Karácsony.

 

Karácsony Gergely részletes beszámolója a döntésekről:

(24.hu/Telex/Budapest Városháza nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top