Politika

Kiderült: Félmilliárd forintot vertek el Szijjártóék a Türk Tanács budapesti irodájára

MTI/Szigetváry Zsolt

Az iroda február óta 2 magyar irodavezetővel és 4 alkalmazottal működik.






Széll Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz azért, hogy megtudja, a magyar állam mennyit fordít a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa budapesti irodájának, azaz a Budakeszi úti Ybl-villa fenntartására és működtetésére.

 

A Külügyminisztérium november 20-i válaszából kiderült, hogy a magyar adófizetőknek eddig

449.332.708 forintba

került a Képviseleti Iroda fenntartása.

 

Ebből közel 66 millió forint a tavalyi nyitás évében merült fel, az idén 383.4 millió forint pedig az idei kiadás volt, amelyből a 300 millió forint azt a nemzetközi tagdíjat takarja, amelyet Széll szerint arra költöttek, hogy Magyarország „megfigyelő tagja” a Türk Tanácsnak.

Ybl Miklós | Ybl-villa, Budapest | Kitervezte.hu

A tájékoztatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy az irodában február óta működik rendszeres napi munkavégzés, a koronavírus-járvány miatt pedig csak az év második felében érkezett nemzetközi személyzet Magyarországra.

 

Az Irodában Hóvári János irodavezető mellett Somfai Aida lát el feladatokat, illetve további 4 fő rendelkezik alkalmazotti státusszal. A hat fős magyar személyzet bérezésére összesen 34 millió forint ment el, amelyből Hóvári irodavezetői teendőit 2019 januárja és 2020 januárja között havi 650 ezer forintért látta el, ez idén februárban további 300 ezer forinttal 950 ezerre emelkedett.






 

Széll Bernadett ezzel kapcsolatban megjegyezte, “maga az iroda csak 2019. szeptember 19-én nyitott meg, a székhely-megállapodásról szóló törvény pedig tavaly decembertől hatályos. Tehát a válasz szerint Hóvári János már akkor is vezette az irodát, amikor az még nem is létezett”.

 

A tájékoztatásból kiderült továbbá, hogy az irodában eddig látogatást tett a kazah és kirgiz külügyminiszter. A két látogatás költsége pedig összesen félmillió (a kirgiz 240 ezer, a kazah 250 ezer) forintba került. A kirgiz elnök fogadására pedig 452 ezer forintot különítettek el.

 

Korábban mi is írtunk róla, hogy a magyar kormány 2016-ban 1,4 milliárd forintért vásárolta meg a Budakeszi úti Ybl-villát, majd nem sokkal később a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozta. A Türk Tanács az iroda épületét 2019 októberében kapta meg ingyen és bérmentve, illetve közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is.

 

Az iroda helyiségeibe a magyar hatóságok csak az iroda ügyvezető igazgatójának vagy helyettesének engedélyével léphetnek be. Ezt csak tűz vagy egyéb, azonnali óvintézkedést igénylő katasztrófa esetén kerülhetik meg – írja ezzel kapcsolatban a 444.hu.

 

(Széll Bernadett/444.hu nyomán)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top