Politika

Lukasenka visszavonulót fújt: Lemond, ha elfogadják az új fehérorosz alkotmányt

(Címlapfotó: Euronews/YouTube)

Bye-bye, Szása?






Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke az eddigiekhez képest meglepően más hangot ütött meg egy minszki oktatókórháznál tett látogatásán.

 

Semmiféle alkotmányt nem szabatok magamra.

Az új alkotmánnyal én már nem fogok önökkel elnökként dolgozni.

Nyugodjanak meg!” – mondta a kórház alkalmazottainak a belarusz elnök.

 

Fehéroroszországban november 9-én volt az elnökválasztás, amelyet Lukasenka elsöprő fölénnyel nyert – legalábbis a hivatalos források szerint. Ennek azonban jelentősen ellentmondanak azok a szavazóköri eredmények, amelyekből sikerült megszerezni a szavazóköri delegáltak által aláírt jelentéseket: esetenként 80% körüli arányú győzelmet aratott a belarusz diktátor legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja.

 

A választásokat több héten át tartó tüntetések és polgári engedetlenségi akciók kísérték, amelyeket Lukasenka véres megtorlása sem tudott teljesen felszámolni.






 

A fehérorosz elnök szerint nyugati nagyhatalmak szervezkedésének voltak köszönhetők a tüntetések és sztrájkok, amelyek ez idáig nem késztették sem lemondásra, sem hátrálásra őt.

 

Az elnök most azonban alkotmányreformot jelentett be. Kijelentette, hogy nem tűri senkitől, hogy az új alkotmányra hivatkozva utólag bárki “meghamisítsa vagy elcsalja” a választási eredményeket.

 

Lukasenka kifejezte, hogy nem tartja jó ötletnek a pártalapítás alkotmányos engedélyezését, mert az társadalmi megosztottságot eredményezne. Végül mégis azt mondta az állami hírügynökségnek, hogy ha a nép megszavazza azt, akkor “így lesz“.

 

{A}fehérorosz népnek végig kell mennie azon az úton, amelyen végig akar menni. Jobb most, háború nélkül, de rosszabb, ha ezt a háborút ránk kényszerítik” – jelentette ki Belarusszia vezetője.

 

Mindemellett azonban az elnök nem tágít: továbbra is úgy véli, külföldről – különösen Lengyelországból – beavatkoztak a fehérorosz választásba.

 

Varsóban figyelmesen követték a fehéroroszországi eseményeket, és megpróbáltak mesterséges válságot előidézni az országban” – mondta a Lukasenka.

 

Szerinte a lengyel politikusoknak elemi érdekükben állt a belarusz ellenzéki politikusokat támogatni, és ehhez a fehérorosz KGB is “bizonyítékokkal szolgált”. Ezen bizonyítékok azonban nem mások, mint egyébként is nyilvánvaló kijelentések.

 

Ilyen például Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mondata, amely szerint “Fehéroroszország jövője alapvetően fontos Varsónak“. Morawiecki azt is elmondta, hogy “Lengyelország sok konrét lépést tett a fehérorosz forradalom támogatására“, és ezek Lukasenka szerint egyértelmű tények arról, hogy külföldről avatkoztak be a belarusz választásba.






 

Ezek után azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan nyerhetett Lukasenka közel 80%-os eredménnyel, ha az elnök szerint csalás történt.

(hvg.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top