Politika

Nincs vége a Hegyi-Karabah-válságnak: Azerbajdzsán további területeket venne el az örményektől

(Kiemelt kép: MTI/AP/Emrah Gürel)

Az örmények menekülnek, Baku 50 milliárd dollárt követel a régió legszegényebb országától.






Habár egy hónapja aláírták a fegyverszüneti megállapodást, közel sincs vége az örmény-azeri konfliktusnak.

 

A fegyverszüneti megállapodást végül oroszok közbenjárással kötötték meg, a fegyveres konfliktust pedig azeri oldalon a törökök támogatták. Így Azerbajdzsán visszakapta Hegyi-Karabah egy részét, ahonnan az örmények a fegyverszünetet követően azonnal menekülésre kényszerültek, saját házaikat is felgyújtották, hogy azok ne kerüljenek azeri kézre.

 

Most az örmények attól tartanak, hogy az azeriek

mindent elpusztítanak, ami a keresztény kulturális örökségükre utal.

 

Az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan hatalma viszont egy hajszálon függ. Az örmények árulónak tartják, amiért kénytelen volt feladni az enklávéjuk egy részét, holott nemigen volt más választása, hiszen az ország katonai erejének esélye sem lett volna az azeri katonai fölény ellen.

 

Most azonban arra is van esély, hogy örményország további területek veszít: Azerbajdzsán ugyanis

50 milliárd dolláros

kártérítést követel Örményországtól, amiért harminc éven át jelentős károkat okozva megszállás alatt tartották az azeri területeket. Az egyelőre nem biztos, hogy Pashinyan erre készül, az örmény ellenzék pedig máris kihasználná az alkalmat arra, hogy a miniszterelnök esetleges gyengeségét hangsúlyozza.

 






“Pashinyan megint le fog ülni a tárgyalóasztalhoz és azt fogja mondani, hogy átadjuk a zangezuri területeket, mert nincsen nincsen 50 millárd dollárunk” – mondta az örmény republikánus párt szóvivője, Eduard Sharmazanov.

 

Ebben a kérdésben nemzetközi bíróságok fognak döntést hozni. Az viszont elkönyvelhetőnek tűnik, hogy a régió egyik legszegényebb országaként nyilvántartott Örményország ezt nem tudja kifizetni, így nem kizárt, hogy kénytelen lesz átadni a stratégiailag igencsak fontos tartományát: az ország déli részén fekvő, a baráti Iránnal határos Zangezurt.

 

Mindeközben Recep Tayyip Erdogan, török elnök decemeber 10-11-re tervezi az azerbajdzsáni látogatását — ez lesz az első olyan fegyverszünetet követő látogatás, amit egy másik ország államfője tesz Bakuban. A térségben eeddig Oroszország felelt a békefenntartásért, most azonban Ankara is csatlakozott.

 

Kedden ugyanis bejelentették: Moszva és Ankara abban egyezett meg, hogy közös békefanntartó központot hoznak létre Hegyi-Karabahban. Habár novemberben Moszkva még azt állította, hogy nem lesznek jelen török katonai erők a régióban.

(dailyshabah.com aljazeera.com moszkvater.com nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top