Politika

Újabb részletek az ünnepi korlátozásokról

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A kormány január 11-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat és az egyéb korlátozásokat, a részletekről is beszél keddi tájékoztatóján a járványügyi védekezésért felleős operatív törzs.






 

Elindult a vakcinaigények jelzésére szolgáló honlap; a https://vakcinainfo.gov.hu/ A regisztrációs felületen lehet jelezni az igényeket, de ez csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltásra – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az oltás csak akkor indulhat, ha lesz engedéllyel rendelkező vakcina, ilyen egyelőre nincs.

Már 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le, az orosz oltást már vizsgálják, és hamarosan beérkezik egy kínai vakcina dokumentációja is. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyikkel kezdik majd az oltást. Amint nagyobb tételben megérkezik, és megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt, elkezdik a tömeges oltássorozatot. Ez a tisztifőorvos szerint 2021 első negyedévében várható.

 

vakcinainfo.gov.hu oldalon a személyes adatok megadásával lehet regisztrálni, erre azért van szükség, mert később ezeken az elérhetőségeken tudják értesíteni az igénylőket az oltásról. Fontos, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, de a regisztráció nem jár oltási kötelezettséggel sem.

 

Az egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig ad majd védettséget a koronavírus-vakcina – figyelmeztetett a szakember.






 

Hétfőn 2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egyelőre tovább emelkedik, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra adatait Müller Cecília.

 

Talán egy platót érünk el most a járványban, de csak úgy tarthatjuk meg, ha komolyan vesszük a szigorú szabályokat, nem szabad lazítani, mert minden enyhítés rontana a helyzeten – mondta a tisztifőorvos. Az előző héten 37 031 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az 55 százalékuk nő. Az életkor szerinti megoszlás nem változott, a 65 év felettiek aránya 16,7 százalék, a legnjelentősebb a 40-49 éves korosztály 23 százalékkal.

 

Továbbra is Budapesten volt a legtöbb új fertőzött, Nógrádban a legkevesebb. Somogy és Tolna megyében emelkedett a fertőzöttek száma a leginkább, de három mgyében 30 százalékos volt a csökkenés.

 

szennyvízminták alapján Egerben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának örökítő anyaga, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesheférváron csökkent.

 

Maradnak a szigorú korlátozások

További egy hónapig fennmaradnak a szigorú korlátozások – emelte ki Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 208 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 184 esetben léptek fel. Üzletekben 12 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 12 emberrel szemben kellett intézkedni.

 

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, egy esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 90 bezárásról kellett dönteni. Eddig 566 intézkedés kellett, 156 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Egy debreceni italdiszkontban vendég tartózkodott, ő helyszíni bírságot kapott, az üzletet pedig bezáratták.

 






Szerdán 308 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 10 838 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 42 rendőri intézkedés történt. 18 131 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 6208 újat rendeltek el kedden, és összesen 45 542 zárlat van hatályban. (Infostart)

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top