Politika

Új rendszer a turizmusban: Mindent tudni fog a Belügyminisztérium a magyar hotelekben megszálló vendégekről

(kiemelt kép: Index)

Nemzetbiztonsági és terrorellenes okokra hivatkoznak.






2021. január 1-től új adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek a szálláshelyadók egy augusztusban kiadott kormányrendelet szerint. — írta meg a portfolio.hu.

 

A rendeletből annyi derül ki, hogy vagy egy okmányolvasó szoftverrel vagy egy applikációval adatokat kell továbbítani a vendégről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára. Olyan személyes adatokról van szó, amelyeket eddig papíralapon kellett megadni, de a valódiságukat nem mindig ellenőrizték a szálláshelyek. A portfolio.hu úgy tudja, hogy

az új adatrögzítést a Belügyminisztérium kezdeményezte, nemzetbiztonsági és terrorellenes okokra hivatkozva.

 

Ennek a rendeletnek az informatikai megvalósítása minden szállásadónál minimum 250 ezer forint lehet, ez a kisebb vállalkozásokat érzékenyen érintheti. Bár jelenleg szinte teljes leállás van a hazai turizmusban, egyelőre úgy tűnik, a kormány nem mond le az online okmányolvasó bevezetéséről.

 

A szálláshelyeken jelenleg a szállóvendég nevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési nevét, illetve személyazonosításra alkalmas okmányának azonosító adatait kell megadni. Ezen kívül a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját kell rögzíteni.

Ezt az űrlapot most még papíralapon kell kitöltenie a vendégnek, de a személyes adatok és azt igazoló okmányok valódiságát a szálláshelyadók ritkán ellenőrzik.

 

A turisztikai szektor nem igazán örül az új eszközbeszerzési kényszernek. Nem csak a digitális okmányolvasó 250.000 forintos ára a magas, de még az sem tisztázott, hogy kitől kell beszerezni, lehet-e részletfizetési kedvezményt kérni rá, és hogy igényelhető-e majd hozzá állami támogatás.






 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ honlapján annyi olvasható, hogy 30 szálláshelykezelő szoftver közül lehet majd választani, de hogy ehhez milyen okmányolvasót kell csatlakoztatni, arról egyelőre semmilyen információ nincs.

 

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének családi szállodák szekcióképviselője azt mondta a lapnak, hogy

ezt január 1.-től valószínűleg nem lehet még bevezetni.

 

Szerinte a bevezetés az első félév vége felé lehet majd aktuális. Tudomása szerint már egyébként az idei év elején kötelezővé akarták tenni az online okmányolvasó használatát, de vélhetően nem a koronavírus-járvány, hanem más tényezők miatt csúszhatott ez meg.

 

Baldauf Csaba azt is megemlítette, hogy egyelőre az sem világos, miként kell majd megfelelni az Európai Unió adatvédelmi törvényének, a GDPR-nak.

(portfolio.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top