Politika

Gulyás Gergely szerint a Fidesz viszonya a Néppárttal jó, és ezt meg is magyarázta (+videó)

nyugatifeny.hu

Minden jó, ha a vége jó.






Várhatóan az idei utolsó kormányinfón Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely tájékoztatását hallgathattuk meg.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint túl vagyunk a koronavírus második hullámának csúcsán, de végső megoldást csak a vakcina hozhat, ezért is lenne jó, ha a lakosság hatvan százaléka beoltatná magát, hiszen csak így jöhet létre a nyájimmunitás. Hozzátette, eddig körülbelül háromszázezren regisztráltak a vakcinára, ők egészen biztosan megkapják majd a védőoltást, de természetesen nekik sem lesz kötelezően igénybe venni azt, bármikor visszaléphetnek. Hangsúlyozta, a kormány nem kívánja kötelezővé tenni az oltást.

Gulyás elmondta, hogy eddig közel 17,5 millió oltóanyagot kötöttek le. A Dél-Pesti Centrumkórházba 5500 darab Pfizer-vakcina érkezik majd, így első körben a covid-osztályon dolgozókat oltják majd be december 27-től.

 

A szentestére vonatkozó enyhítéssel kapcsolatban méltányossági okokról és józan észről beszélt. A kormány meglátása szerint a kijárási korlátozás egy napos felfüggesztése nem ront a járványhelyzeten, a vírus nem lesz fertőzőbb attól, hogy a családtagok este nyolc után is együtt vannak. Hozzátette, sokan szeretnének éjféli misére is menni.

 






A miniszter hangsúlyozta, több enyhítés nem várható és hozzátette, bár megfontolták a december 24-i és 31-i boltok zárva tartásával kapcsolatos felvetést, azt az idősek vásárlási sávjának megszüntetése miatt nem tartják indokoltnak.

 

Február 7-ig áll fenn a veszélyhelyzet, ha ez nem elegendő, akkor a kormány a parlament segítségével meghosszabbíthatja. Erre a rendkívüli jogrendre addig lehet szükség, amíg nem kezdődik meg a tömeges oltás.

Gulyás szerint egészségügyi készültség – amelyet Orbán szerint 2021 végéig érdemes fenntartani – nincs hatással az emberek mindennapi életére.

 

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus új mutációjának megjelenése miatt Nagy-Britanniából éjfél óta Magyarország sem fogad semmilyen személyszállító repülőgépet.

 

Gulyás Gergely bejelentette, a hitelmoratórium meghosszabbítása mindenkire vonatkozik, aki 2020. március 18. előtt vett fel hitelt. Hozzátette, a bankok nem örülnek ennek, de ez lényegtelen, így arra kérte a lakosságot, hogy tekintsék semmisnek azokat a leveleket, melyek a bankoktól jöttek azelőtt, mielőtt a kormány döntött volna a hitelek visszafizetési elhalasztásának lehetőségéről.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a pedagógusoknak, illetve az iskolai dolgozóknak újra ingyenes, önkéntes tesztelést biztosítanak január 2-án és 3-án, amire szerdán indul az regisztráció.

 

Gulyás hozzátette, az operatív törzs várhatóan a két ünnep között hoz döntést az online oktatás folytatásának szükségességéről.

Kiderült az is, hogy 6 millió forintos lakásfelújítás támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok, ennek fele vissza nem térítendő támogatás lesz.

 

Az újságírói kérdések közt felmerült Deutsch Tamás, a Fidesz és a Néppárt viszonya is. Gulyás szerint a felek – egyébként jó – viszonya két és fél, három éve örökzöld témakör, a kormánypártnak vannak olyan elvei és célkitűzései, amelyekből nem tud engedni. A viták jó része tartalmi, az, hogy egy-egy politikust „megtámadnak” a Néppárton belül, részletkérdés. Ha dűlőre jutnak a tartalmi ügyekben, például a migrációs kérdésben, akkor lehet jövője a Fidesznek a Néppártban.

 






A kérdéseknek köszönhetően felmerült a közös ellenzéki összefogás is. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar politika legkorruptabb figurája Gyurcsány Ferenc, és az elvtelenség koalíciója jött létre, hiszen gyakorlatilag alig van benne olyan párt, amelyik ne zárta volna ki kategorikusan a másikkal való együttműködést. Gulyás szerint pénzért és hatalomért mindenre képes az ellenzék, feladják az elveiket.

Hozzátette, a koalíció az ország kormányzárásra nyilvánvalóan alkalmatlan,

de ha mégis ők nyernék a 2022-es választásokat, akkor annak az ország inná meg a levét. Gulyás kijelentette, hogy a Fidesz már 2016 óta arra készül, hogy összefog az ellenzék, így ez az ő választási stratégiájukon nem módosít.

 

Gulyás Gergely a helyi iparűzési adó megfelezésével kapcsolatban elmondta, a kedvezményt a 4 milliárd forintnál alacsonyabb bevételű, legfeljebb 250 dolgozóval rendelkező vállalkozások vehetik igénybe, várhatóan egész 2021-ben. A 25 ezer fő alatti önkormányzatoknak automatikusan kompenzációt biztosít a kormány, de az ennél nagyobb települések esetében is nyitott a tárgyalásokra.

 

Ehhez kapcsolódóan reagált Karácsony Gergely azon kijelentésére is, mely szerint az iparűzési adó elvonása egyenlő a főváros kivéreztetésével. Gulyás szerint éppen Budapest az, amelyik a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik, így ők vannak a legjobb helyzetben. Hozzátette, ha a fideszes városvezetők meg tudják oldani, hogy kicsit szerényebb körülmények közt működtessék az önkormányzatokat, akkor az a baloldali polgármestereknek is menni fog.

 

A kormányinfó végén Szentkirályi Alexandra kívánt mindenkinek békés és boldog ünnepeket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top