Politika

Átvilágítják az ellenzék jelöltjeit, azonnal visszahívhatóak lesznek a botrányba keveredett politikusok

nyugatifeny.hu

Kinek több, kinek kevesebb a félnivalója.






Ha az ellenzéki összefogás valamelyik indulójáról kompromittáló információk jelennek meg, akkor a jelölt akár a kampány közben is lecserélhető lesz – írta meg kedden a Népszava.

 

Az ellenzéki pártok vasárnap jelentették be, hogy egy listán indulnak, és megállapodnak az egyéni körzetek ellenzéki indulóiról és a közös miniszterelnök-jelöltről. A képviselő-jelölteket átvilágítják, hogy ne kerüljön közéjük olyan politikus, akinek a neve korrupcióval hozható összefüggésbe, esetleg összejátszott a Fidesszel, vagy az emberi méltóságra sértő kijelentéseket tett.

 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Népszavának elmondta:

ha az átvilágítás ellenére valakiről a kampány során botrányos információ kerül napvilágra, akkor az ellenzéki szövetség azonnal lecserélheti a jelöltjét,

még akkor is, ha az inkriminált információ a Fidesz propagandamédiájában jelenik meg.

 

Olyan helyzetet kell teremtenünk, hogy a választók mindig jó szívvel szavazhassanak a kormányváltó jelöltekre, hogy igazi rendszerváltást élhessenek meg, erre dolgoztunk ki biztosítékokat – mondta a lapnak Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

 

A Jobbik helyzetéről úgy fogalmazott: a Jobbik néppártosodása 2013 óta tart,

ez alatt az idő alatt pedig a párt megtisztult és “szilárdan állhat meg a demokrata, konzervatív választók előtt.”

 






A Népszavának politikusok szerint az átvilágítás mellett a választók is ellenőrzési lehetőséget kapnak a 106 egyéni választókerületben tervezett előválasztással – ezt egészíti ki a Momentum Mozgalom által beterjesztett, a többi párt által is elfogadott visszahívási lehetőség.

 

Fekete-Győr András azt mondta, ha a járványhelyzet miatt esetleg nehezített lenne az előválasztás, akkor online szavazással mindenképpen lehetőséget kell adni a választóknak, mind a 106 kerületben.

 

László Róbert, a Political Capital választási tanácsadója szerint

“az ellenzéki pártok már számtalan alkalommal futottak bele kellemetlen helyzetekbe, az új módszerrel ezeket próbálják megelőzni.”

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján világítják át a jelölteket. Korrupciós ügyek bárkiről előkerülhetnek, a FIdesszel való összejátszás vádjától azonban vannak, akiknek jobban kell tartaniuk, mint másoknak — fűzte hozzá a szakértő.

 

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a Momentum – részben a rövidebb múltja, részben pedig azért, mert kevesebb politikusuk lát el közfeladatot – kedvezőbb helyzetben van átvilágítás szempontjából.

 

Mindkét elemző egyetértett abban, hogy a Fidesz a jobbikos szélsőséges megnyilvánulásokat fogja használni a baloldali szavazók elbizonytalanítására, míg Dobrev Klára (DK) miatt a „gyurcsányozás” is fegyver lehet a kormánypártok kezében.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top