Politika

FRISS: Bidenéknek többségük lehet a szenátusban is, Trump a haját tépi

nyugatifeny.hu

Georgiában is nyerhetnek a demokraták.






Január 5-én szenátusi választásokat tartottak az Egyesült Államok Georgia államában. A választásra azért volt szükség, mert az előző fordulóban egyik jelölt sem érte el az 50%-ot, és Georgia törvényei szerint ebben az esetben második fordulót kell tartani.

 

A választás során az állam mindkét szenátori székéért küzdelem zajlik. Az egyik választást azért kellett kiírni, mert Georgia egyik szenátora, a szenátusban a harmadik hatéves ciklusát töltött Johnny Isakson egészségügyi okokból lemondott mandátumáról. A másik körzetben David Perdue szenátor hatéves mandátuma lejárt.

 

A szenátori választás novemberben az elnökválasztással párhuzamosan zajlott. A második forduló tétje, hogy a novemberben győztes Joe Biden milyen hatékonysággal tudja majd véghez vinni nagyszabású egészségügyi, oktatási és klímapolitikai terveit.

 

Az Amerikai Egyesült Államok törvényhozó testülete a Kongresszus, amely a magyar Országgyűlésnek felel meg. A Kongresszusnak azonban két háza van, az alsóház magyar elnevezése Képviselőház, a felsőház pedig a Szenátus.






 

Az alsóházban 435 képviselői helyről dönthetnek a választók, minden állam a saját lakosságszámának arányában részesülhet a helyekből: a legnagyobb Kaliforniában például 53 helyről dönthetnek, a legkisebb Wyomingban pedig mindössze egy helyért folyik általában a harc.

 

A szenátusba ezzel szemben a legkisebbtől a legnagyobbig minden állam két képviselőt delegálhat. Ez azt jelenti, hogy az 50 állam összesen 100 képviselőt juttathat a Szenátusba.

 

Ebből most két hely sorsa dőlt el Georgiában. A szavazatokat jelenleg is számolják, jelenleg 98%-os a feldolgozottság.

 

Az időközi választáson a demokraták Raphael Warnock baptista lelkipásztort indították, szemben a republikánusok keményvonalas trumpista szenátorával, Kelly Loeflerrel — aki egyébként egy női kosárlabdacsapat tulajdonosa Atlantában. A másik szenátusi székért a Demokrata Párt Jon Ossoff 33 éves oknyomozó újságírót indította, szemben a republiánusok 71 éves szenátorával, David Perdue-val.

A demokrata jelöltek sok szempontból unikálisak. A republikánusok — csakúgy, mint hazánk “fiatal demokratái” — rendszeresen hangsúlyozzák a keresztény vallás fontosságát a politikában. Raphael Warnock lelkipásztor éppen ezért jó választás, aki megmutatja, hogy a vallást nem sajátíthatja ki egyetlen politikai közösség.

 

A másik jelölt, Jon Ossoff oknyomozó újságíróként a hatalom visszaéléseivel foglalkozott eddigi karrierje során. A fiatal, zsidó vallású médiamunkás jól ellenpontozza a republikánusok 71 éves, kőgazdag, vállalkozói szektorból érkezett szenátorát.

 

Amerikai idő szerint szerdán kora hajnalban bejelentették az egyik körzet győztesét: Raphael Warnock lelkipásztor, a demokraták jelöltje már biztosan elhódított egy széket a republikánusoktól, ő lesz az állam első fekete szenátora. A Demokrata Párt utoljára 2000-ben, közel 21 éve nyert utoljára szenátusi választáson az államban.

 

A CNN műsora alapján Warnock 98%-os feldolgozottság mellett 50,6%-ot szerzett, ellenfele, Kelly Loeffler 1,2%-kal lemaradva 49,4%-ot. A másik körzetben egyelőre nem hirdettek győztest, de Jon Ossoff egyre növeli előnyét David Perdue-val szemben. A különbség jelenleg 0,4%, Ossoff 50,2%-ével szemben Perdue 49,8%-a áll.

A még nem összeszámolt szavazatok mindkét esetben a demokraták erősségének számító nagyvárosokból származnak, így elég valószínűtlen, hogy megfordulna a jelenlegi állás.

 

A demokraták kettős győzelme 50-50 arányú szenátust eredményez. Ebben az esetben az alelnök szavazhat, aki január 20-ától a demokrata Kamala Harris lesz.






 

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a Demokrata Párt teljes győzelmet aratott a 2020-as választásokon. A párt jelöltjei az elnökséget és a képviselőházi székek többségét is megszerezték — ehhez csatlakozik most a szenátus is, ahol valószínűleg szintén többségbe kerülnek alelnökük által.

Donald Trump leköszönő elnök természetesen most sem hagyta szó nélkül az eredményeket. Az elnök szerint 5000 szavazólapot “találtak” Fulton megyében, ezzel utalva arra, hogy ezt a választást (is) elcsalták. A Twitter bejegyzése alatt jelezte, hogy az elnök kijelentése vitatott, ugyanis erre most nincs bizonyíték — ahogy az “elcsalt” elnökválasztásra sem.

(CNN/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top