Politika

Lázár János keresztbe tenne Rogánnak — a Szerencsejáték Zrt. részvényeinek fele után ácsingózik

(kiemelt kép: 24.hu)

Rogán Antal nem örül ennek.






A Szerencsejáték Zrt. egy részével is növelné vagyonát az új agráregyetem alapítványa, amelynek kuratóriumában Lázár János is helyet foglal. — írta meg az mfor.hu csütörtökön.

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, alapítványi formában működik tovább február 1-jétől a Szent István Egyetem. Az egyetem neve a jövő hónaptól Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, fenntartói jogait pedig egy vagyonkezelő alapítvány fogja gyakorolni. A kuratórium elnöke Csányi Sándor, a tagok közt pedig ott van Lázár János is.

 






Az mfor.hu birtokába olyan információk jutottak, hogy az eddig ismert felsőoktatási alapítványi működéstől eltérő modellt alkalmazna a kuratórium.

 

Mivel az Alaptörvény sokadik módosításában az áll, hogy a közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése, így egyáltalán nem egyértelmű, hogy az alapítványi vagyon minek számít — a kormányoldal szerint semmiképpen sem közpénznek.

Arra azonban kínosan ügyelnek a lap szerint, hogy a fenti esetben ne legyen definíciós vita, s mindenki számára egyértelmű legyen, hogy ez a vagyon közvagyon.

 

Ennek érdekében rögzítenék, hogy az alapítói vagyon nem elidegeníthető, csak a hozamokból lehet gazdálkodni.

 

Az mfor.hu értesülése szerint Lázár János is kiemelten fontosnak tartja ezt, emellett egy olyan vagyonportfólió kialakítását tervezi, ami egészen biztosan ellentétekhez vezet a kormányoldalon belül.

Lázár szeretné megkapni az alapítvány számára a Szerencsejáték Zrt. 49 százalékát kitevő részvénycsomagot. A szerencsejáték pedig Rogán Antal és körének felségterülete, ezért e javaslatot nyugodtan tekinthetjük ringbe hívásnak. — írja a lap.

 

A cég zártkörű társaságként működik, ugyanakkor pont azt a cégformát testesíti meg a zártkörűségével és kizárólagos állami tulajdonlásával, ami garancia lenne arra, hogy ez a vagyonelem nem kerül piacra, azaz illeszkedik Lázárék közvagyonnal kapcsolatos felfogásába.

 






Amennyiben Orbán Viktor rábólint, az alapítványi vagyon a fentieken túl kiegészülhet államkötvényekkel is — az mfor információi szerint kb. 1 millió dollár értékben.

 

Az agráregyetemnek fontos szerepet szán a kormány a magyar vidék feltámasztásában, ehhez azonban hatalmas mennyiségű pénzre van szükség.

 

Az mfor azt írja, tudomásuk szerint a közelmúltban győzködte arról Lázár a miniszterelnököt, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a menekülőút a Fidesz számára a vidéken élők megnyerése – s a nem hivatalos beszámolók szerint nem volt hatástalan Lázár érvelése.

 

Az EU-támogatás eddig úgy nézett ki, hogy 85 %-a érkezett az EU-ból, amit a kormány kiegészített, Lázár szerint pedig fordítani kellene ezen az arányon.

 

Ha ez a terv eljut a megvalósításig, hatalmas mennyiségű kormányzati pénz ömölhet a magyar vidékre. Kérdés, hogy a 2022-es választásokig rendelkezésre álló idő elég lesz-e erre a programra, bár a lap forrásai szerint már bőszen dolgoznak a jogszabályok előkészítésén az illetékesek.

(mfor.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top