Politika

Péterfalvi Attila: Megnyugtathatom, hogy Rogán Antal nem nézegetheti senkinek az egészségügyi adatait

nyugatifeny.hu

Véleményezték, de nem találták aggályosnak az oltásregisztrációs adatgyűjtést.






Interjút adott a Népszavának Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azon korábbi felvetésére, hogy a fertőzések alakulásának életkor és terület szerinti eloszlásáról, illetve a kórházi kapacitásokról a kormány nem ad közzé adatokat, elmondta,

“alapvetően fontos járványügyi adatokat nyilvánvalóan nem lehet eltitkolni”.

 

Hozzátette, a járványnak ugyanakkor van adatvédelmi vonatkozása is, ám elsődlegesen a vírushelyzetet kell kezelni, ez viszont a járványügyi szakemberek feladata.

 

Az elnök elmondta azt is, habár egyes esetekben meg lehet nézni, hogy van-e alkotmányos, a járvány kezelése szempontjából igazolható indoka az adatok visszatartásának, de általánosságban nem ért egyet a TASZ véleményével. Szerinte ugyanis “a jelenlegi tájékoztatási gyakorlattal nem sérül az információszabadság”.

 

A Népszava azon felvetésére, hogy az oltásregisztráció során megadott személyes adatokat kezelő oldal hátterében megjelenik a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, úgy vélekedett, hogy a regisztrációnak mindössze két célja van: egyik az oltásra való bejelentkezés, a másik pedig, hogy aki szeretne az adatai megadásával kapcsolatot tarthasson a kormányzattal.

“A konstrukciót mi is véleményeztük, nem találtuk aggályosnak. Megnyugtathatom, hogy sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait”

– jelentette ki Péterfalvi.






 

Az oltásregisztráció során megadott adatokból kiépített adatbázis viszont az elnök szerint csak csak legálisan, a meghatározott célra, az említett második esetben és az állampolgárok hozzájárulásával jöhet létre.

 

Péterfalvi elmondta azt is, hogy a már sokat emlegetett oltási igazolvány ellen sincsenek elvi kifogásaik. Ugyanakkor szerinte erre vonatkozóan létre kellene hozni egy nemzetközi, uniós szintű szabályzatot. Az ugyanis nem lenne igazságos, ha az unió egyik tagállamában bizonyos szolgáltatásokért cserébe kérnék az igazolványt, másokban viszont nem.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top