Politika

Torzítás, cenzúra és politikai befolyás — Így manipulálják képeken keresztül a valóságot az MTI-nél

nyugatifeny.hu

Kipakoltak az MTI egykori fotósai.






Nemcsak a szöveges híreknél, hanem a fényképeknél is érvényesítik a cenzúrát az MTI-nél – derült ki a Szabad Európa cikkéből, amelyben a Magyar Távirati Iroda két egykori fotósa arról számolt be, hogy a közölt fényképeket és a hozzájuk kapcsolódó leírásokat is nagyban meghatározzák a politikai alapon született döntések és a valóság eltorzítása.

 

A fotósok beszámolója szerint habár az Orbán-kormány 2010-es hatalomátvétele utáni első években is érezhető volt az, hogy egyre „feljebb” döntenek arról, milyen fényképeket adhat ki az MTI, a valódi fordulópontot a 2014-es választások majd a 2015-ös menekültválság hozta meg.

 

A 2014-es választások alatt történt eset során például Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője arra utasította az MTI-t, hogy hívják vissza a fotósukat arról az egyébként nyilvános eseményről, amelyen Orbán Viktor leadta a szavazatát.

 

Virágvölgyi István, az MTI fotószerkesztőségének vezetője azonban megtagadta Havasi kérését. Tóth-Holló Tamás – az MTI akkori főszerkesztője, jelenleg a Magyar Nemzet főszerkesztője – ellenben úgy gondolta, ez nem olyan nagy kérés, ezért visszahívta a helyszínen tartózkodó fotós kollégát. Az MTI végül a Magyar Nemzet fotóját közölte Orbán szavazásáról, Virágvölgyi pedig másnap beadta a felmondását.






 

A Szabad Európa forrásai szerint ez után a fordulópontot a 2015-ös menekültválság jelentette. A fotósok utasításba kapták, hogy

gyerekről, nőről ne készítsenek fotókat, mert az úgysem fog megjelenni, a képaláírásokban pedig nem használhatták a menekült szót. Fényképek pedig csak az életerős férfiakról készülhettek.

 

A lap beszámolt arról is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt az MTI úgy ábrázolta a magyarországi állapotokat, hogy a kórházak jól felszereltek, az egészségügyi dolgozóknak minden védőfelszerelés már a kezdetektől a rendelkezésére állt, a védekezés hibátlanul zajlik.

 

2020. március 25-én azonban hiba csúszott a rendszerbe: az MTI fotótárában ugyanis megjelent egy olyan fotó, amelyen a Szent László Kórháznál földre dobott gumikesztyű látható.

A közölt képet az MTI később visszavonta, a fotószerkesztőség vezetőjét pedig kirúgták szerkesztői posztjáról.

 

A felmentés oka pedig az volt, hogy olyan képet engedett megjelenni, ami „nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést”. Fotósként viszont maradhatott az MTI-nél.

 

De a 2010-es évek ellőtti szokásokkal ellentétben ma már tilos a miniszterelnök környezetét fotózni, és szinte kizárólag csak olyan Orbánról készült képet hozhatnak le vagy vehetnek át, amiket a Miniszterelnökség fotósa készített. Ellenzéki politikusokról pedig szinte csak kampányidőszakban és parlamenti felszólalás közben közöl fotót az MTI.

 

Az olyan kormányellenes megmozdulásokról, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatók általi elfoglalása vagy az Index távozó újságírói mellett zajló több tízezres tüntetésről csak olyan fotókat közölt a hírügynökség,

amelyeken nem látszanak a kormányellenes feliratok, illetve a képaláírásokból sem derül ki az, hogy egyébként kormányellenes megmozdulásról van szó.

 

Az MTI-nél a kezdetek óta fontos volt a mindennapi élet archiválása, hogy az archívum alapján az utókor képet kaphasson az adott kor viszonyairól. Az MTI értéket teremtett, az archívum nemzeti érték, és fontos forrás az 50-es évektől kezdődően” – magyarázta az egyik fotós, aki szerint

“ma már csak kézfogás és propaganda van benne”.

 






„Amikor az MTVA-ba megindultak a nagy pénzek, akkor nálunk is megjelentek a Fidesz emberei, akiknek nem volt szakmai tapasztalatuk, mégis ők mondták meg, mi mehet és mi nem” – mondta a másik megszólaltatott fotós.

 

Szabad Európa 2020 során több olyan tényfeltáró cikket is közölt, amelyek egyértelmű képet festenek a közszolgálati médiát uraló cenzúráról. Így kiderült, hogyan befolyásolj a politika az MTI-ben megjelent szöveges híreket.

 

Egy novemberben megjelent hangfelvételből pedig kiderült az is, hogy Bende Balázs gyakorlatilag közölte, az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik az azonnal adja be a felmondását.

(Szabad Európa nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top