Politika

Karácsony már sejtelmesen nyilatkozott arról, hogy elindul-e a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

nyugatifeny.hu

Eddig még egyértelműen eltolta magától a dolgot.






Interjút adott az Inforádió Aréna című műsorában Karácsony Gergely. Ebben a főpolgármester aktuális beruházásokról, kormányzati elvonásokról és miniszterelnök-jelölti ambícióiról is beszélt.

 

A Lánchíd felújításáról

A Lánchíd felújításával kapcsolatban Karácsony elmondta, hogy a hídtestet február végén fogják lezárni, akkor kezdődhet meg a munka. A beruházás 2023 őszéig fog tartani, tehát Budapest 150. születésnapjára birtokba vehetik a polgárok.

A beruházással egyidőben zajlik a 3-as metró legforgalmasabb, középső szakaszának felújítása, illetve a pesti rakparton végigfutó vízvezeték-rendszer cseréje; ezek együtt nagy fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben. A városvezetés nem így akarta időzíteni a projekteket, de az örökölt beruházások megvalósításának határidejei miatt nem volt más választásuk.

A Lánchíd felújításával nagyjából azonos időszakban megújulhat a pesti alsó rakpart is. Fenntartják a lehetőségét annak, hogy minimálisra csökkentsék a rakpartok autós forgalmát, azonban ezen kérdésről társadalmi viták során kívánnak dönteni.

A híd felújítása olcsóbb lesz, mint Tarlós idején lett volna, még ha csökkentett tartalommal is készül majd el. A korrupciós vádak szerinte olyannyira alantasak, hogy azok szóra sem érdemesek. Különösen olyan figurák vádaskodnak, akik kormányzása idején jelentősen emelkedtek különböző beruházások költségei.






A kormányzati elvonások és a járványhelyzet, valamint a beruházás elszabadult költségei miatt nincs pénz a Lánchídhoz tartozó villamosalagút és az autós váralagút felújítására. Ennek ellenére az a céljuk, hogy azok a beruházások is mihamarabb megvalósulhassanak.

A kormány hatmilliárd forintot biztosít a Lánchíd több mint 18 milliárd forint értékű beruházásra.

Orbánék a mai napig nem küldték meg az ígért pénzt, azonban a főváros mindenképpen nekiáll a beruházásnak.

 

A 3-as metró felújításáról

A metrófelújítás esetében különválik egymástól az alagutak és a megállók felújítása, valamint a megállóhelyek akadálymentesítése. Az alagútfelújításnál sikerült a vállalkozóval a jogvitát rendezni, amely amiatt lépett fel, hogy Tarlósék Istvánék nem kezdték meg az akadálymentesítéssel egyidőben az aluljárók felújítását, emiatt pedig csúszás lépett fel.

A fővárosnak 10-12 milliárdos forintos kötbérigénye van a 3-as metró kocsijainak felújítása miatt. A metrókocsik klimatizálására már megtalálta a városvezetés a megoldást, azonban a kötbérviták rendezése előtt nem tudják elkezdeni a klimatizálást.

A viták rendezése diplomáciai ügy, és ebben a kormányra is számít a főváros. Fontos, hogy megegyezés szülessen, mert különben súlyos milliárdoktól és a metrószerelvények klimatizálásától eshet el a főváros.

 

Kormányzati elvonások

Az iparűzésiadó-bevételkiesés kompenzálásával kapcsolatban egyeztető fórumot kezdeményezett a kormány az önkormányzatokkal. Ennek ellenére a rendezvényen a városvezetők semmilyen lényeges információval nem gyarapodtak.

Fővárosi Önkormányzat nem tervez megszorításokat a bevételkiesések miatt. Legalábbis olyanokat, amik a városlakók életszínvonalát jelentősen rontaná, ehelyett a város saját magán spórol: összevontak cégeket, pozíciókat szüntettek meg a hivatalban — ennek révén több milliárd forintos megtakarítással számolnak év végéig.

Karácsonyék hisznek a párbeszéd fontosságában, ezért plakátkampányt hirdettek. Ennek célja, hogy a budapestiek kézzelfoghatóan láthassák a kormányzati elvonások hatásait, anélkül, hogy csökkenne a szolgáltatás színvonala a városban.

A főváros jelenleg a tartalékait éli fel. A 80 milliárd forint értékű megtakarítások azonban év végéig elfogyhatnak.

2021 pokoli nehéz év lesz a főpolgármester szerint. Karácsony reméli, hogy 2022-ben gazdasági növekedés indul, valamint megváltozik a politikai klíma egy kormányváltással.

 

Fővárosi fejlesztések

A Galvani-híd megépítéséhez szükség van a belvárosi forgalomcsillapító intézkedésekre. Ezt a kormány is belátja, ezért behajtási díj is szerepel a kormány tervei között.

Karácsony úgy véli, hogy a behajtási díj a város javát szolgálja. Ennek ellenére annak bevezetése csak a kormány és a városvezetés közti együttműködés keretein belül valósulhatna meg.






Csak a szolidaritási adó megemelésével körülbelül

100 milliárd forinttól esik el idén Budapest Karácsony szerint.

Ha nem lennének a kormányzati megszorítások, nem kéne átadni az államnak a városi projekteket, sőt, a tervezettnél többet is meg tudna valósítani belőlük a Fővárosi Önkormányzat.

A rendőrség nyomozást indított a Biodóm ügyében az önkormányzat dokumentációi alapján. A főpolgármester úgy látja, hogy a Biodóm “egy elfuserált beruházás“, amit kormányzati támogatás nélkül lehetetlenség befejezni.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a projekt hibái ellenére ez egy olyan beruházás, ami sok millió turistát vonzhat Budapestre. Éppen ezért a beruházás befejezése nemzeti ügy.

Az autók Városligetből való kitiltásával egyetért Karácsony a kormánnyal. A főpolgármester örülne, ha több olyan ügy lenne, amiben konszenzus alakulna ki a városvezetés és a kormány között.

A körúti kerékpársávok összességében beváltak, a kormánypárti potentátok nagyobb dugót vizionáltak annál, ami a valós helyzetben érzékelhető. Az ingyenes parkolás sok kárt okoz a városnak, az autós közlekedés részarányának növekedése pedig “hosszú távon életveszélyes“.

Forgalomcsökkentésre, a városon belüli “autópályák” megszüntetésére van szükség a városban, ami által élhetőbbé válhat Budapest. A kerékpáros statisztikák alapján “elképesztő mértékben” nőtt a bicikliforgalom a városban, és ez egy jó alternatívát jelent az egyéni közlekedési módok szempontjából az autózás helyett.

 

Lesz-e Karácsony Gergelyből miniszterelnök-jelölt?

Ha lesz, akkor majd megfontolom. Egyelőre nem dőlt el ez a kérdés — felelte a főpolgármester arra a kérdésre, hogy elindul-e az ellenzéki előválasztáson.

 

Karácsony szerint sok ellenzéki politikustársa szívesen látná a jelöltek között, azonban

neki egyelőre nincsenek ilyen ambíciói.

 

Nyárig mindenesetre kiderül, hogy lesz-e előválasztás, és ha igen, azon elindul-e.

 

A járványhelyzet megnehezíti az előválasztás megszervezését. Ennek ellenére ő mindenképpen annak megtartását gondolja a 2022-es ellenzéki győzelem kulcsának.

(infostart.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top