Politika

Müller Cecília felháborító kamuválasszal reagált Hadházy Ákos csalási vádjaira

nyugatifeny.hu

Félrebeszél a tisztifőorvos.


Nemzeti Népegészségügyi Központ a weboldalán tette közzé Müller Cecília nyilatkozatát. Ebben az országos tiszti főorvos Hadházy Ákos költségvetési csalással kapcsolatos vádjaira reagált.

 

Hadházy korábban azt közölte, hogy az NNK egyik uniós beruházása miatt feljelentést, és az ügyben még az OLAF-nak is bejelentést tesz. Az NNK most közleményben úgy reagált, hogy a Hadházy által sérelmezett ügyben megkötött szerződés arra szolgált, hogy a háziorvosi praxisokban dolgozók megkapják a többletfeladataikért járó pénzt.

 

A nyertes céget Müllerék szerint “transzparensen választották ki“, és a Hadházy által kiragadott pénz nem a projekt teljes költségvetése, hanem annak csupán egy kisebb része. Mivel a vastagbélszűrés adminisztratív feladataiért nem kaptak külön pénzt a társadalombiztosítótól a praxisok, ezért szükség volt a díjazásukra, amely összeget ez a szerződés tartalmazza.

 

A Hadházy által kifogásolt szerződésben az szerepel, hogy páciensenként 1000 forintot kaptak a szűrésben résztvevő orvosok. A közreműködő cég a vállalt feladatai keretében szerződést kötött a praxisokkal, és teljesítményalapon fizetett.

 

Az NNK szerint a cég csak a szervezési és adminisztrációs feladatait könyvelhette el saját költségnek. A Müller vezette hatóság félrevezetőnek tartja, hogy Hadházy szerint a vállalkozó használhatta az állam számítógépes nyilvántartó hálózatát.

 

A szűrés során ugyanis személyes adatokhoz kell hozzáférni, amelyet azonban az állam nem adhat ki harmadik fél számára. A nyilvántartásokat az NNK kezelte, így azokhoz nem juthatott hozzá a vállalkozó sem.

Szerintük a képviselő következtetései nem helytállók.

 


Szerintük Hadházy csak egy elemet ragadott ki, pedig a projektben összesen 2 és fél millió ember vastagbélszűréséhez biztosítottak forrást, emellett a projekt forrásai más elemeket is finanszíroznak.

 

Mind ez idáig 742.165 meghívót küldtek ki vastagbélszűrésre, ebből 255.797-en vették át “páciens-egységcsomagukat”. 2022 végéig az összes 50 és 70 év közötti magyar polgárt szeretnék bevonni a vizsgálatokba.

 

Hadházy az NNK közleményére reagálva leírta, hogy bár Müllerék a “propagandasajtóban” cáfolják állításait,

valójában semmit nem cáfolnak.

 

Nem cáfolja, hogy EU-s projektek alapvető adatait sem volt hajlandó átadni és nem cáfolja azt, hogy ugyanannyi pénzt (50 ezret) adnak egy szerződés kinyomtatásáért és postázásáért, mint annak a háziorvosnak, aki 50 mintavevőt kioszt, a bejött székletmintákat elpostázza és az eredményt megbeszéli a pácienssel.

 

Sajnos úgy tűnik, ez csak a jéghegy csúcsa, mindent meg fogok tenni, hogy Müller EU-s projektjeinek részleteit kiderítsem.

A „háziorvosi hálózat” botrányos szerződésének pedig jogi következménye kell, hogy legyen!

–írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

(NNK/24.hu/Hadházy Ákos/FB) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top