Politika

Szijjártó a vakcinán kívül másról is megállapodott az oroszokkal

(kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Egy füst alatt.






Ahogy arról a Nyugati Fény is beszámoltSzijjártó Péter megállapodott a Szputnyik V vakcina szállításáról Moszkvában pénteken. Eszerint nagy mennyiségben, három ütemben vásárolunk orosz oltóanyagot.

 

A külügyminiszter azonban a gázszállítás kérdését is rendezte az oroszokkal:

 

“Megállapodtunk arról is, hogy idén októbert követően, amikor lejár a hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk, az oroszok folytatják Magyarország irányába a gáz szállítását” – fogalmazott.

 

Szijjártó rámutatott, hogy októberben lejár az immár 26 éve megkötött kétoldalú gázvásárlási megállapodás. Elmondta, hogy Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel politikai megállapodást kötött az orosz gázszállítások folytatásáról. Hozzátette, hogy

ennek technikai, mennyiségi és árbeli vonatkozásairól a Gazpromnak az érintett magyar vállalatokkal kell megegyeznie.

 






Magyarország emellett folytatja annak a 15 kilométer hosszú gázvezetéknek az építését, amely a magyar-szerb határt köti össze a magyar nemzeti gázvezeték-rendszerrel. Ezen a vezetéken keresztül októbertől már lehetőség lesz arra, hogy hatmilliárd köbméternyi gáz érkezzen Magyarországra déli irányból.

 

Mint mondta, ez megnyitja Magyarország számára az útvonalak és a források diverzifikálásának lehetőségét is, hiszen ezen a gázvezetéken keresztül elérhető lesz Magyarország számára az a transzadriai vezeték, amelyen például Azerbajdzsánból is érkezik majd gáz Európába.

 

“Nekünk fontos, hogy legyen kiszámítható együttműködésünk az oroszokkal a gázszállítások terén, mert ugyan lefoglaltunk kapacitást a krki cseppfolyósított földgáz- (LNG-) terminálban is, ugyanakkor azt kell látni, hogy az infrastruktúra miatt, a regionális helyzet miatt Oroszország továbbra is fontos szereplője az itteni energiapiacnak. Ezért jó hír, hogy a politikai megállapodás megköttetett arról, hogy október után is folytatják az oroszok a gázszállítást Magyarországra” – nyilatkozott Szijjártó Péter.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top