Politika

A Fidesz brüsszeli-alapítványa akkora költségvetésből gazdálkodik, mint a nagy országok pártjaié

Facebook

Több mint ötszáz négyzetméteres irodát vett a Fidesz Brüsszelben, ez azonban egyáltalán nem szokványos eljárás. A Fidesz alapítványa költségvetésében a nagy EU-s pártcsaládok alapítványaival vetekszik, erre lenne uniós pénz is, de az SZMPA-t a magyar adófizetők pénzéből tartják fenn – írja a Szabad Európa a hvg.hu nyomán.






 

Szeptemberben a Fidesz pártalapítványa Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZMPA) 2,274 millió euróért, vagyis több mint 800 millió forintért vásárolt egy belga céget, aminek akadt Brüsszelben, az Európai negyed frekventált pontján egy 506 m2-es irodaegyüttese.

 

Az iroda vezetője Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, vagyis az SZMPA  német nyelvű honlapján már a brüsszeli képviselet vezetőjeként szerepel. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2019. évi beszámolója alapján az államtól kapott költségvetési támogatás 1,468 milliárd forint volt (mintegy 4 millió euró), míg az előző évi 573 millió forint. A kormány erre azt az indokot találta ki, hogy szeretne nagyobb befolyásolási erővel és jobb “láthatósággal” rendelkezni Brüsszelben.

 






Csak hogy lássuk az SZMPA 4 milliós költségvetése mennyire magas:

  • az Európai Néppárt, ami a legnagyobb európai pártcsalád, éves szinten 7 millió euróból gazdálkodik és ebből 6 milliót ad az EP
  • a szociáldemokrata pártcsalád alapítványa, az Európai Progresszív Tanulmányokért 4,5 millióból gazdálkodik, ennek 95 százalékát az Európai Parlament állja
  • míg az Európai Liberális Fórum éves költségvetése 2 millió euró, melynek nagy részét szintén az EP állja

 

A lap arra is kíváncsi volt, hogy a nagy európai ország kormánypártjai közül kik tartanak fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtak, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top