Politika

Óriási botrány lesz ebből: 1400 százalékkal nagyobb lett a hiány, a határon túlra mégis 300 százalékkal több pénz jutott

Kép forrása: MTI

Az eredeti, még a koronavírus-járvány előtt meghatározott hiánycél 391 milliárd forint lett volna, de most kiderült: 5,55 ezer milliárd forint hiánnyal zárt tavaly a kormány fennhatósága alá tartozó központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok.





Ez azt jelenti, hogy az éves hiány az előirányzat 1420 százaléka lett

– írja a hvg.hu.

Ez GDP-arányosan azt jelenti, hogy a kormány a bruttó hazai termék 1 százalékának tervezte a hiányt, de végül a 9 százaléka jött össze.

A lap szerint a bevételi oldalt nem borította fel annyira a járvány, hogy azzal lehetne magyarázni a hiányt: annak fő oka a kormány pénzszórása volt.

Na de mi történt a pénzzel?

Nem a foglalkoztatási alapból – ahonnan a munkanélküli segély is fizeti az állam – szórták szét, mert itt csak 5 százalékkal lépték túl a tervezett keretet.

A kormány a határon túlra irányuló támogatások jelentős részét fedező Bethlen Gábor-alapból már bátrabban költött:





az eredeti büdzsét sikerült 300 százalékra teljesíteni, miután az eredetileg oda szánt 46 milliárd forint az év közbeni módosítgatások után 140 milliárdra hízott. Azonban ez még mindig csak egy kisebb tétel.

A kiadási oldalon egyértelműen és toronymagasan a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a válságköltségvetés legnagyobb nyertese. A minisztérium büdzséje közel négyszeresése nőtt az év során: 300 milliárd forintból ezermilliárd fölé.

Ezen kívül még egy helyen keletkezett nagy lyuk a költségvetésen: az Orbán-kormány 2020 áprilisában főként átcsoportosításokkal és átcímkézésekkel egy nyílt végű gazdaságvédelmi alapot hozott létre. Az alapból több mint 3600 milliárd forintot csoportosítottak át, de ennek a pénznek nagy jóindulattal is csak a negyede ment közvetlenül gazdaságvédelemre.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top