Politika

Itt vannak a részletek: Így olthatják a háziorvosok a legidősebb korosztályt jövő héten

nyugatifeny.hu

A NEAK-főigazgatója levelet küldött a háziorvosoknak.






A tervek szerint február első hetében kezdődik meg a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig az érintettek értesítésében és oltásában is számít a háziorvosokra – derült ki abból, a HVG birtokába jutott levélből, amit pénteken a NEAK a magyar háziorvosoknak küldött.

 

A levélben Kiss Zsolt főigazgató azt írta, 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorút oltanak be koronavírus ellen, és minden érintett háziorvos egy Moderna ampullát kap, amellyel 10 beteget tud beoltani.

 

Emellett kiderült az is, hogy

az oltások kezdő időpontja február 4. csütörtök, befejezése pedig legkésőbb február 7. vasárnap.

 

A háziorvosok (nemcsak az oltást végzők, hanem 5004 orvos) kiválaszthatnak további hat embert, akiket betegszállító visz majd a megyei megyei kórházi oltóközpontba, ahol a Pfizer vakcináját kapják majd meg – írja a HVG.

 






A levélben emellett a Kiss leszögezte azt is, hogy az e-Jelentés rendszeren keresztül küldik meg az adott háziorvos praxisába tartozó azon személyek listáját, akik a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva regisztráltak a védőoltásra.

Ez a lista egyben prioritási sorrend is, amit a házorvosok kötelesek követni.

 

A prioritási sorrendet az életkor szerint határozzák meg, azaz minél idősebb valaki, annál hamarabb jár neki az oltás. Azt viszont, hogy kit lehet beoltani, a háziorvosnak kell meghatároznia, ahogy a végleges oltási listát is ők állítják össze.

 

A NEAK emellett figyelmeztette arra is a háziorvosokat, hogy a megmaradt vakcinákat a hűtési időn túl már nem lehet felhasználni, arra viszont nem tértek ki a levélben, hogy a fel nem használt oltóanyagokkal mi a teendő.

 

Kiss Zsolt emellett arra kérte a háziorvosokat, hogy kísérjék figyelemmel a beoltottak egészségi állapotát, és ha valakinél “nem kívánatos oltási reakció lép fel”, azt jelezzék a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

(HVG nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top