Külföld

Ijesztő látvány: Tonnaszámra érkezik Ukrajnából és Romániából a szemét a Tisza sodrásával

(Címlapfotó: MTI/Balázs Attila)

Szívszorító képsorok.

Folyamatosan érkezik a Tiszán keresztül Ukrajnából és Romániából a PET-palackokból, egyéb műanyagokból és más használt, kidobott termékekből származó szemét.


 

Fotó: MTI

Az elképesztő környezetszennyezés miatt a Jobbik feljelentést tett a tiszai rendőrségnek.

 

A vízszennyezés 2004 óta folyamatos, ennek oka, hogy a határ túloldalán a lakossági hulladékot a folyó árterében rakják le. A nagyobb mennyiség Ukrajnából érkezik, azonban a román oldalról is sok uszadék jön a Szamoson keresztül, ami végül a Tiszában köt ki.

 


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője pénteken elmondta, hogy elkezdték a szemét összegyűjtését. A nagy mennyiségű hulladék érkezését elősegítették az elmúlt időszak esőzései.

 

A kameraképek és a gátőrök tanúsága szerint péntek reggel az ukrajnai Rahó felől percenként 1-2, Tiszabecsnél 30-40, míg a Szamos folyónál lévő Csengernél percenként 60-80 kommunális hulladék érkezett. Az OVF mind ez idáig 292 köbméter szemetet távolított el a magyar területen fekvő vizekből.

 

Fotó: Adorján Béla

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtökön délben harmadfokú vízügyi kárelhárítási készültséget rendelt el a nagymértékű szennyezés miatt. Az összes uszadék kiszedésére csak apadáskor lesz lehetőség az OVF szóvivője szerint.

 

A Jobbik három képviselője, Adorján Béla, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési képviselő, valamint Gyüre Csaba és Nunkovics Tibor országgyűlési képviselők

már tavaly nyáron feljelentést tettek környezetkárosítás miatt.

 

A politikusok kérik az ukrán és a román hatóságok közreműködését is az ügyben.

 

A feljelentést egyébként a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnek nyújtották be a politikusok, onnan az ügy pedig átkerült a Nemzeti Nyomozó Irodának. Ott azonban megállapították, hogy nincs illetékességük az ügyben.

 

Tiszai Vízrendészeti Rendőrkapitányság jelenleg is nyomoz az ügyben. Felmerült, hogy az ukrán oldalon szándékosan úsztatják át a hulladékot a magyar oldalra.

 


Adorján Béla elmondta, hogy amennyiben tovább emelkedik a vízállás, a szemét a mezőgazdasági területeket és az erdőket is eláraszthatja. Ha ez megtörténik, súlyos károkat okozhat a hulladék a természetben.

 

A környezet védelme érdekében jelentős civil összefogás alakult. A PET Kupások partizánakciókkal szedik a szemetet, hogy megtisztítsák az árteret, valamint más környezetvédő akciókban is részt vesznek.

 

Adorján szerint tavalyig mintegy 2 milliárd forint értékű környezetszennyezés történt, de a környezeti károsítás valós mértéke felbecsülhetetlen. A képviselő nemzetközi tárgyalásokat sürget, ugyanis már

nem tartja elfogadhatónak a magyar diplomácia részéről tanúsított udvariaskodást.

(Alfahír nyomán)

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top