Politika

Nagy a baj: Van Covid-osztály, ahol az ápolók négyötöde feláll március elsején

nyugatifeny.hu

A harmadik hullám közepén.






Van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést, annak hiányában pedig a munkaviszonya március elsején megszűnik — írta meg a 168óra.

 

Az új egészségügyi törvény bizonyos pontjai már január elsejétől érvényesek, az orvosok például már megkapják az emelt bért, de az új munkavállalói megállapodások aláírása március elsején kezdődik.

 

Az orvosokon kívül a többi egészségügyi dolgozóra is vonatkoznak a hátrányos előírások: másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és

bárhova kirendelhetőek.

 

Ráadásul a bérrendezés következményeként elképesztő szakadék alakul ki az orvosi és a szakdolgozói fizetések között. Az új orvosi bértábla szerint

minél képzettebb egy szakdolgozó, annál jobban lemarad a fizetése az orvosokétól.

 






A járványügyi helyzet miatt fel sem mondhatnak.

 

Ha viszont február végén nem írják alá az új munkavállalói szerződést, akkor a munkaviszonyuk automatikusan megszűnik.

 

A lap által megszólaltatott egészségügyi dolgozók szerint a szerződést még nem is látták, annak részleteit nem ismerik. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint biztosan sokan elmennek, de ez attól is függ, hogy mikor kapják meg a szerződést.

 

Totálisan kimerült emberekről van szó, akiknek már nagyon alacsony a tűrőképességük. A kórházi főigazgatóság persze kiadott egy ajánlást, hogy a korábbi keresetek ne csökkenjenek. Csak éppen pénzt nem tett hozzá, miközben a megemelt orvosi béreket és pótlékokat kötelező kifizetni.

“Tudok olyan kórházat, ahol az intenzív osztályon dolgozók nyolcvan százaléka már bejelentette, hogy nem írja alá a szerződést”

– tette hozzá Soós Adrianna.

 

FESZ felmérése szerint a szakdolgozók 20 százaléka készül elhagyni a pályát, 80 százalékuk pedig elégedetlen a bérével.
A fekvőbeteg-ellátásban dogozók fele elhagyná az állami egészségügyet, miközben szakképzettek ma is kétszer annyian vannak az országban, mint ahányan a pályán maradtak. A válaszadóknak csak a harmada nyilatkozott úgy, hogy maradna a jelenlegi munkahelyén.

 






Az elnök azt is elmondta, hogy jelenleg a Covid-osztályokon az előírt kettő helyett négy-hat beteg jut egy ápolóra.

“Élet és halál kérdése, hogy hány beteg jut egy ápolóra. A jelek szerint pedig közeledik a harmadik hullám.”

— mondta.

 

Eközben csütörtökön Müller Cecília bejelentette, hogy a harmadik hullám valóban itt van.

 

(168 óra nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top