Politika

Áll a bál Keszthelyen: Fenyegetések és ellentmondásos megnyilatkozások mételyezik a Balaton-parti beruházást

nyugatifeny.hu

Civilek és keszthelyi ellenzéki szereplők is elégedetlenek a tóparti beruházással, a város vezetői szerint azonban minden rendben.






Amint arról már korábban beszámoltunk, váratlanul körbekerítettek egy korábban közforgalom számára is megnyitott magánterületet, majd elkezdték kivágni az ott található fák egy részét. A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület múlt szerdán közzétett videójában látható, hogy az újonnan elkerített, “MAGÁNTERÜLET” táblával ellátott helyszínen dolgoznak a munkások.

 

Az egyesület videóját szemléző cikkünk megjelenése után a város kormánypárti képviselője, a természetvédelmi mérnöki végzettségű KDNP-s Sáringer-Kenyeres Marcell Facebook-bejegyzést tett közzé. A politikus a Nyugati Fény szerkesztőjét is megemlítette posztjában.

 

A képviselő szerint a KÉVE “hamis információkon alapuló sajtóakciója” volt a fakivágásról szóló videó. Szerinte a Balaton Szállót a mostani tulajdonosai tavaly februárban vették meg egy ingatlanfelvásárló cégtől.

A vállalkozók az ajánlott szakemberrel a területet fölmérette és megállapításra került, hogy a területen megtalálható 63 fából 26 db megtartandó (elsősorban fehérvirágú vadgesztenye) és 16 db az állapotából eredően (mert korhadt, életveszélyes) kivágandó.

A maradék 21 db fa, inváziós faj (zöld juhar), mely állomány az elmúlt évek elhanyagoltsága miatt szapordott fel. Ezek közül több (szintén állapotuk miatt) kivágandók, valamint honos fajra javasolt lecserélni” — írja bejegyzésében a képviselő.

 






Azt is leírta, hogy a területen parkosítást terveznek, amelyhez szakértői véleményezést is kérnek. A helyszínen vendéglátóegységek létrehozását is tervezik.

 

A fák kivágása előtt a városvezetés dr. Szabó István botanikus professzor szakmai véleményét kérte ki. Arra is kitért Sáringer-Kenyeres, hogy a — Mészáros Lőrinc tulajdonában álló — Helikon Hotel köré is kerítés épült, mivel építkezések kezdődnek a területen. Arról azonban nem írt, hogy a Balaton Szálló mögötti területet miért volt szükséges elkeríteni.

 

A KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás hamis információkkal készített lejáratásnak szánt videót a munkálatokról, félretájékoztatva a keszthelyieket. Sajnos, a KÉVE másik tagja, Kenyeres Bence (jelen cikk szerzője — a szerk.)

ezt a hamis akciót /fake news hadjáratot/ tovább fokozta a balliberális médiában írt cikkével,

amellyel kapcsolatban jogi lépéseket fogunk tenni” — írta a képviselő a Nyugati Fényben megjelentetett anyaggal kapcsolatban.

 

Az ügyben megkérdeztük az elsősorban fatelepítésekkel foglalkozó civil szervezet, a Városukért Tenni Akarók Egyesületének (VÁRTAK) képviselőit. Kérdéseinkre Takács Márta elnökhelyettes, valamint Barna Dániel titkár válaszolt.

Egy az egyben minden fát sajnálunk, amit kivágtak” — jelentette ki az egyesület elnökhelyettese. Hozzátette, nem kételkednek dr. Szabó István professzor szakvéleményében, de az építkezés miatt a szálloda mögötti, akadályt jelentő 5 fa kivágását tartják logikusnak, a többit azt nem.

 

Az elnökhelyettes úgy véli, hogy mivel 50 évig nem voltak betegek a most kivágott fák, nem kellett volna tarvágáshoz folyamodni. “A polgármesterünk nagyon szeret szerepelni. Úgyhogy

ki kellett volna neki állni most is a város elé, vagy a városi tévébe, vagy akármelyik más újságba, és elmondani, hogy ez és ez fog készülni, ehhez ezt és ezt fogjuk csinálni.

 

Takács Márta szerint megfelelő tájékoztatással elkerülhető lett volna az ügy miatt keletkezett kommunikációs zűrzavar és háborgás. Elmondta, hogy ebben az esetben az is hihető lett volna, hogy új fákat ültetnek a kivágottak helyére, de így már nem.

Komoly csúsztatások vannak az utólag polgármester úr és a Sáringer-Kenyeres Marcell által kiadott közleményben, mivel azt mondják, hogy a fákat pótolják, de inkább azt látjuk, hogy a területen tereprendezés fog megvalósulni. Úgy véljük, hogy az ültetendő növények sem darabszámra, sem fajtára nem fogják pótolni a most kivágott fákat” — erről már Barna Dániel beszélt.






 

Az egyesület máshogy vélekedik az invazív fajokkal kapcsolatban, mint a városvezetés. “A zöld juhar egy jól sarjadó, szép koronát kialakító fafajta, ami tökéletesen alkalmas városi parkosítás céljából, mivel fel tudja bontani a kiterjedt lombkoronájának köszönhetően a városi port, emiatt pedig sok városban jelenleg is telepítik ezt a fajt.

 

Barna Dániel szerint fontos egy erdőt megkülönböztetni a Balaton-parti ligettől. A magoncok (ezek magból kisarjadó fák, nem pedig tervezetten telepítettek) irtásával és tisztán tartásával egyetért az egyesület, ebben nincs vita egyik fél között sem.

Mi azt tapasztaljuk, hogy a városban nincs szándék a zöldterületek megújítására, csupán szavak szintjén. A hivatal szívesebben költ propagandára, illetve szép színes újságokra, mint mondjuk faültetésre” — jelezte csalódottságát az egyesület titkára.

 

A 2021-es évben csak “nyüglődést” tapasztalnak, a komoly fásítási szándékot viszont nem érzékelik. A zöld város projekt forrásainak felhasználására kiírta a városvezetés a közbeszerzést, tehát foglalkoznak vele, de általánosságban sokkal többször tapasztalnak pótlás nélküli fakivágást, mint telepítést.

 

A VÁRTAK a városi Fő tér fásítását és kivágott fák pótlását támogatná városszerte. A Balaton-parton is a kivágott fák pótlását szorgalmazzák.

 

Barna Dániel szerint a lepusztult pavilonsor felújítását kellene célként kitűzni új vendéglátóegységek létesítése helyett. Az egyesület titkára elmondta, hogy a jelenlegi beruházás élhetetlenné teheti a partot, és elveszítené jelenlegi vonzerejét.

 

Takács Márta hozzátette, koncepciótlanság uralkodik a városzöldítés szempontjából. Aki tavaly a Fő tér virágosításával foglalkozott, már nem dolgozik a városi Gazdasági Ellátó Szervezetnél.

Szerinte a tóparti “hulladrága” apartmanokat biztosan nem az átlagpolgár fogja igénybe venni.

 

Úgy látja, hogy a magasabb szolgáltatási színvonalra vágyó vendégeknek elegendő lenne a VIA Hotel helyére épülő új szálloda, illetve a felújítás alatt álló Helikon Hotel is.

 

A Balaton-parti fairtással kapcsolatban megkérdeztük a DK által delegált, a KÉVE színeiben megválasztott Dékány Péter önkormányzati képviselő véleményét is.

Ő úgy véli, hogy “nagyon sántít az egész” beruházás,

mert annak ellenére, hogy magánterületen helyezkedtek el a kivágott fák, engedélyköteles azok kivágása, és erről a város honlapján is hírt kell közölni.

 

A politikus úgy látja, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánított partszakaszon “már bármit csinálhatnak“. Megfelelő kommunikációval megelőzhető lett volna a jelenlegi káosz, és “kihúzhatták volna az ügy méregfogát“.

 

A keszthelyi partszakasz kiemelt fejlesztési területté nyilvánításával kapcsolatban elmondta, hogy a lépés törvényileg aggályos. Ennek kapcsán a képviselő jogászok segítségét kérte, szerinte az ügy rövidesen a kormányhivatal asztalára kerül.

 

Szerinte nem volt indokolt a területet besorolni ezen kategóriába. Az önkormányzat 400 millió forintot kapott előkészületre és tervezésre, és a jelenlegi helyzet lehetővé teszi azt, hogy a polgármester önkényesen, egy személyben döntsön a parti beruházásokról.

 






Úgy látja, hogy “előbb van a tyúk, mint a tojás“, hiszen a tervek nincsenek a beruházásokhoz igazítva, a megvalósításukhoz pedig nincs is meg a fedezet.

Dékány szerint a jelenlegi terveket a fióknak készítik.

Egy lufi az egész, ki fog durranni, mert nem lesz pénz arra, hogy ezeket végrehajtsák” — vélekedett a képviselő. Elmondta, hogy hiába vannak előremutató tervek, ha nincs forrás a megvalósításukra.

 

Azt sem látja, hogy a tervezett létesítmények üzemeltetését ki fogja üzemeltetni. Ha önkormányzati kézbe kerülnének, nem lehetne gazdaságosan üzemeltetni azokat.

 

Dékány kijelentette, hogy a kis léptékű, de az emberek közérzetét jelentősen javító beruházásokba kellene fektetni a város pénzét. Az olyan kérdések, mint a parkosítás, területzöldítés, növénytelepítés, játszótérfejlesztés és a mederkotrás sokkal hasznosabb lenne a politikus szerint.

 

Elmondta, hogy szükség van látványosságra és fejlesztésekre, de grandiózus, megvalósíthatatlan terveknek nincs értelmük. Wellnessközpont is benne van a tervekben, és

a képviselő szerint az is elképzelhető, hogy közpénzből építik meg a kizárólag a szállóvendégek számára hozzáférhető, de a helyiek számára elérhetetlen beruházást,

ezzel spórolva az építtetőnek.

 

Dékány Péter szerint a pavilonsor felújítása tényleg halaszthatatlan, de azt nem úgy kellene megvalósítani, ahogyan azt a városvezetés tervezi.

 

Értesüléseink szerint az egyik beruházó a helyi építkezési vállalkozó, Bucher Tamás cége. Felhívtuk, hogy megkérdezzük, milyen fejlesztést terveznek a területen, valamint hogy kívánják-e pótolni a most kivágott fákat. Egyelőre nem értük el őt.

 

A keszthelyi Balaton-parton zajló fejlesztésekkel kapcsolatban megkerestük a keszthelyi polgármestert is. Nagy Bálint még nem válaszolt e-mailünkre. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket!

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top