Politika

Elkezdődött? Biden nyíltan szembeszállt Merkellel Orbán miatt!

Pestibulvar.hu

Alighanem kevesen számítottak arra, hogy az első dolog, amiben Joe Biden amerikai elnök összekülönbözik Angela Merkel német kancellárral





AZ TÖBBEK KÖZÖTT ORBÁN VIKTOR AUTORITER RENDSZERE LEHET,

márpedig Biden nemrég egy müncheni biztonságpolitikai konferencián ezt tette.

 

napi.hu szemlézte a Financial Times publicistájának írását, melyben az újságíró felhívta a figyelmet a két vezető összekülönbözésére.

Biden a virtuálisan megtartott konferencián kifejtette, hogy újjá akarja éleszteni a jog uralmát tiszteletben tartó, demokratikus államok szövetségét az autoritárius politikai erők globális előretörésével szemben. Név szerint ugyan nem említette Magyarországot és Lengyelországot, de sokaknak megütötte a fülét, amikor úgy fogalmazott:

“A DEMOKRÁCIA NEM VÉLETLENÜL, CSAK ÚGY MEGTÖRTÉNIK. VÉDENI KELL, ERŐSÍTENI KELL, MEG KELL ÚJÍTANI.”

 






A publicista szerint Biden ezzel egyértelműen arra célzott, hogy Merkel túl hosszú ideje elnéző a renitenskedő tagállamokkal szemben. Jelzi, hogy Merkel is nagy valószínűséggel kiszúrhatta a kritikát, mert bár azt ő is elmondta, hogy a Nyugatnak ki kell állnia alapértékei mellett a felemelkedő Kínával és a revizionista Oroszországgal szemben, azt is hozzáfűzte, hogy

“AZ USA ÉS EURÓPA IDŐNKÉNT MÁS NÉZŐPONTBÓL LÁTJA A DOLGOKAT”.

 

A külföldi lap publicistája szerint a kancellár ezzel kifejezte, hogy a németek csak addig kifogásolják a pekingi és az orosz vezetését egyes jogsértéseit, amíg azzal nem sértik a német vállalatok exportérdekeit. Hasonló a helyzet a lengyel és a magyar rezsimmel szemben. Bár Merkel hajlandó bírálni Magyarországot és Lengyelországot, de csak amíg nem megy szembe a német autógyárak érdekeivel.

 

Kérdés, ezt a hozzáállását meddig tudja fenntartani Biden nyomásgyakorlásával szemben, amihez az amerikai elnök úgy tűnik, korábban hozzá is kezdett, mint azt bárki feltételezte volna róla.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top