Politika

Megszületett az ítélet Sarkozy korrupciós ügyében — Nem járt jól a volt francia elnök

nyugatifeny.hu

Ezzel véget érhet a politikai pályafutása.


Három év börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt, ebből két év felfüggesztett börtönbüntetés. Bár valószínűleg házi őrizetben fogja tölteni büntetését, a volt elnök ügyvédei fellebbeznek.

 

A vád korrupció volt: Sarkozy egy bírót próbált megvesztegetni, hogy információt adjon neki egy ellene folyó eljárásról.

 

Gilbert Azibert jogász akkor a legfelsőbb bíróságnál dolgozott főügyészként, így lehetett hozzáférése azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek Sarkozy-nek kellettek.

Sarkozy ezért cserébe állítólag azt ajánlotta neki, hogy monacói pozícióhoz fogja hozzásegíteni.

 

A vádakat lehallgatott telefonbeszélgetések alapján emelték, a használatuk jogszerűségéről azonban hosszas vita folyt, melynek során Sarkozy botrányosnak nevezte azt, hogy lehallgatták a telefonját.


 

„Ha Putyin úr világában lennénk és így viselkednének, de mi az emberi jogok országában vagyunk” – mondta a vádemelés után a BFMTV-nek.

 

Ezzel nem csak Sarkozy politikai karrierjének van végleg vége, de a francia jobboldal helyzetét is jelentősen megnehezíti.

 

Bár Sarkozy hivatalosan visszavonult a politikától, a jövőre esedékes választások kapcsán azért a lehetséges jelöltek között rebesgették a nevét. Pártja, a Les Républicains a bíróság döntését politikailag motiváltnak tartja.

 

Nem ez az egyetlen eljárás azonban a volt elnök ellen: legközelebb pártfinanszírozási csalás miatt kell bíróság elé állnia:

ez esetben az a vád, hogy Sarkozy Líbiából kapott pénzeket a 2007-es választási kampányához.

 

Franciaországban csupán 2007 óta lehet volt elnököt felelősségre vonni, és azt is csak olyan ügyekben, amelyeket nem hivatali idejében követett el.


 

A Sarkozy ellen hozott ítélet így történelmi jelentőségű is lehet és a franciaországi politikai berendezkedés újrarendezéséről tanúskodik.

 

Nem arról van szó azonban, hogy az elnöki poszttal járó hatalom és az autoriter irányítás mértéke csökkenne; a francia elnököt ugyan a nép választja, valójában akár diktátorként is uralkodhat: a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat döntéseket, háborút indíthat, a rendőrségi kontrollal is megkerülheti a lakosság által választott intézményeket.

 

A jelenlegi elnök, Emmanuel Macron nem reformálta meg ezt a berendezkedést.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top