Politika

Orbán oligarcháinak érdekét szolgálja az új építésügyi salátatörvény

ezalenyeg.hu

A tervezett módosítások az Orbán-strómanok által uralt építőipar kiemelt beruházásainak kedveznek.





Nem egyeztetnek az önkormányzatokkal az építésügyi jogköreik átalakításáról szóló jogszabályról, pedig júliusban már életbe is léptetnék – tudta meg a Népszava.

 

A kormány az önkormányzatok egész építésügyi-településrendezési szabályalkotó rendszerét átalakítaná egy salátatörvénybe rejtve. Az általános indoklás szerint a cél az építésügyi szabályozás egyszerűsítése, az építkezések felgyorsítása, illetve az önkormányzatok adminisztratív terheinek csökkentése.

 

Valójában a kormány számára fontos eseti szabályozási módosítások (például a Karmelita kolostor erkélye) és a kiemelt, közérdekű beruházások (stadionokMotoGP pálya, múzeumi negyed) gyorsabb megvalósítása a cél, kiiktatva az esetleg akadékoskodó helyi önkormányzatokat és figyelmen kívül hagyva a helyiek véleményét.

 






Az egyszerűsítés célját a szakértők elvileg jónak tartják, mégis óvatosságra intenek: a lényeg a részletes szabályokat tartalmazó kormányrendeletben lesz, és abban azért még sok akna lehet. Emlékezzünk csak a településkép védelmi törvényre, amelynek nyomán a kormány egy rendelettel bedarálta a köztéri reklámokat és gyakorlatilag kénye-kedve szerint átrendezte a köztéri reklámpiacot.

 

A szakemberek szerint az építéshatósági jogkörök kormányhivatalokhoz telepítésének számos negatív hatása is csak hónapok múltán látszik.

Az előzetes kontroll és a szomszédok értesítési kötelezettségének hiánya sok-sok stikában felhúzott fideszes palotát eredményezhet.

A Mészáros Lőrinc, Tiborcz IstvánOrbán Győző, Garancsi István, Adnan Polat uralta ingatlanfejlesztési piac pedig már állhat is sorba a még gyorsabban érkező állami milliárdokért.



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top