Politika

Zsigó Róbert szerint az idős emberek számíthatnak a családbarát kormányra

fuggetlennemzet.hu

A megélhetést rezsicsökkentés is segíti, az Erzsébet-utalvány mellett a GDP-növekedésnek köszönhetően a nyugdíjasok három alkalommal nyugdíjprémiumot is kaptak






 

A nyugdíjak vásárlóértéke összességében tíz év alatt több mint tíz százalékkal nőtt – nyilatkozta lapunknak Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban összességében több mint 220 milliárd forint értékben kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, rezsiutalványt és nyugdíjprémiumot.

– Február közepén kapták meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét. Milyen ütemezésben kapják vissza a nyugdíjasok a pénzüket?

– A kormány az elmúlt években kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdasági sikerekből a nyugdíjasok is részesüljenek. Míg a baloldali kormány a korábbi világgazdasági válság idején, 2009-ben elvette a 13. havi nyugdíjat, addig az Orbán-kormány a járványhelyzetből fakadó gazdasági nehézségek idején a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében megkezdte a juttatás fokozatos visszaépítését. Ennek eredményeként idén a februári, 3 százalékkal megemelt nyugdíjjal együtt a plusz egyheti járandóság is megérkezett. Jövőre a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének jegyében már félhavi, 2023-ban pedig három heti plusz járandóságot kap az a több mint 2,5 millió ember, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. 2024-től kezdve minden évben egyhavi pluszjuttatásban részesülnek az idősek.

– A 2010 óta tartó időszakban milyen mértékben sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét, és milyen egyéb juttatásokat kaptak a nyugdíjban részesülők?

– Azt vállalta az Orbán-kormány, hogy olyan nyugdíjrendszert tart fenn, amelyben a nyugdíjak értékállósága biztosított. A Fidesz–KDNP kormányzása óta törvény garantálja, hogy a nyugdíjak megőrizzék vásárlóértéküket. A nyugdíjasok megélhetését rezsicsökkentés is segíti, és az Erzsébet- és rezsiutalvány mellett a gazdasági növekedésnek köszönhetően a nyugdíjasok az elmúlt években három alkalommal nyugdíjprémiu­mot is kaptak.

 






Ha az éves infláció mértéke idén magasabb lesz, mint a várt három százalék, amennyivel a nyugdíjakat januárban emeltük, a magyar kormány novemberben a különbözetet kifizeti a nyugdíjasoknak, januártól visszamenőleg. Ne feledjük, nyugdíjprémium kifizetésére – bár ők vezették be az elvett 13. havi nyugdíj helyett – a baloldali kormányzás alatt soha, egyetlen alkalommal sem kerülhetett sor, mivel az ő vezetésük alatt a hazai GDP-növekedés nem haladta meg a 3,5 százalékot. Az elmúlt tíz évben, az Orbán-kormány irányítása alatt azonban három olyan esztendőnk is volt, amikor a hazai GDP emelkedése 3,5 százalék fölé nőtt. Így Magyarország történetében kizárólag a Fidesz–KDNP-kormány fizetett nyugdíjprémiu­mot.

 

A nyugdíjak vásárlóértéke összességében tíz év alatt több mint tíz százalékkal nőtt annak köszönhetően, hogy az elmúlt években a pénzromlás mértéke több esetben nem érte el a prognosztizált infláció értékét, és ilyenkor a pluszemelés összege benne marad a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátás összegében. Az elmúlt időszakban összességé­ben így több mint 220 milliárd forint értékben kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, rezsiutalványt és nyugdíjprémiumot.

– Az öregségi nyugdíjasokon kívül kik kapnak még egyheti nyugdíjszerű ellátást?

– A 13. havi nyugdíj a nyugellátásban és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülőknek jár. A nyugellátásban részesülők az öregségi nyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülők, összességében mintegy 2,1 millió ember. Emellett a 13. havi nyugdíj első részlete jár annak a több mint 400 ezer embernek is, akik nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ilyen például a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, a rokkantsági és rehabilitációs ellátás, a rokkantsági járadék és azok az ellátások, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet felsorol. Így tehát több mint 2,5 millió ember részesült a 13. havi nyugdíj első heti részletéből.

– Egy átlagos öregségi nyugdíjban részesülő magyar állampolgárnak mennyi pluszforintot jelent az egyheti juttatás?

– Idén egy átlagos havi összegű, 150 600 forintos nyugdíjban részesülő állampolgár 37 650 forintot kapott a 13. havi nyugdíja első részleteként. Mindezeken túl érdemes beszélnünk arról is, hogy az Orbán-kormány tíz éve alatt számos olyan intézkedés is életbe lépett, amely az idősebb generációt, a nyugdíjasokat támogatja.

 

Tavaly júliustól kizárólag 15 százalék szja terheli a keresőtevékenységet folytató nyugdíjasok jövedelmét, így a több évtizedes munkatapasztalatot a kormány magasabb nettó jövedelemmel honorálja. Ekkortól valamennyi jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas közterhei minden korábbinál kedvezőbbé váltak. A foglalkoztatók nyugdíjas munkavállalóik bérének összegétől függetlenül mentesülnek a szociális hozzájárulási adó (15,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulási kötelezettség (1,5 százalék) alól is, amellyel a kormány az idősek visszafoglalkoztatását is ösztönzi.






 

Jó egy éve a nagyszülők már gyermekgondozási díjra (gyed) is jogosultak. Így a még nem nyugdíjas nagyszülők – ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak – gyedben részesülhetnek. Ezt a juttatást a nagyszülők akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is igényelhetik. Az átlagos egy főre jutó gyed összege meghaladja a 186 ezer forintot.

 

Emellett 2021-től már a nyugdíjasok is igényelhetik a maximum tízmillió forintos csokot, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek, és dolgoznak a nyugdíjuk mellett. 2021. január 1-jétől nőtt a méltányosság alapján megállapított nyugdíjemelés és az egyszeri segély engedélyezési összeghatára is. Így az eddiginél magasabb összegű ellátásban részesülők is kaphatnak méltányossági nyugdíjemelést, illetve egyszeri segélyt. Az Orbán-kormány tehát elkötelezett abban, hogy a családtámogatások keretében kiemelten kezelje az idősebb generáció megbecsülését. Az idős emberek számíthatnak a családbarát kormányra.

Forrás: HU




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top