Politika

Gulyás bejelentette: 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és a kínai vakcina szerződéseit (+videó)

nyugatifeny.hu

Húsvétig minden regisztrált időst be akarnak oltani.






“Az adatok azt mutatják, hogy a harmadik hullám felfutó szakaszában van, és a harmadik hullám a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet” – indította Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfót.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járvánnyal kapcsolatban csak az oltások számáról vannak jó híreik: több mint 1,1 millió embert oltottak be, közülük 327 ezren kapták meg a második adag vakcinát is.

 

Így a lakosság 11,1 százaléka jutott már legalább egy oltáshoz, ez Gulyás szerint Európában a második legmagasabb átoltottsági adat.

 

Mint mondta, ma reggel Kínából további 450 ezer vakcina érkezett, és ezzel a második szállítmánnyal már egymillió adag védőoltást kapott az ország a Sinopharmtól.

Úgy látják, hogy Húsvétig be tudják oltani a 60-65 feletti korosztályt, és habár sor százezer idős ember még nem igényelte a vakcinát, az ő körükben a legmagasabb a regisztráltak száma.

“Kérjük a baloldalt, és különösen Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes kampányt fejezzék be, az internetes aláírásgyűjtést állítsák le. Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok emiatt akár meg is halhatnak” – jelentette ki Gulyás.






 

vakcinaszerződésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta,

a kínai és orosz vakcinákra vonatkozó szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogják hozni, hiszen – mint mondta – egy évtizeddel ezelőtt és most is az a véleménye, hogy ezek közérdekű adatok.

 

Az uniós vakcinaszerződésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ezek nyilvánosságra hozatalát “Brüsszel megtiltja”.

 

Gulyás szerint az Európai Bizottság nem teljesen ad valós tájékoztatást a vakcinabeszerzésekről, ezért a magyar kormány levélben fogja kérni, hogy ezeket a szerződéseket, és azt, hogy a lekötéseket nyilvánosságra lehessen hozni. Úgy gondolják, ha Kína és Oroszország számára nem sérelmes a nyilvánosság, akkor Brüsszelnek sem kell, hogy ez problémát jelentsen.

 

A hétfőn hatályba lépett korlátozó intézkedésekről a miniszter azt mondta, tudják, hogy ezek sok szektor számára nehézséget jelentenek.

“Együtt érzünk minden fodrásszal, kozmetikussal, bolti eladóval, akik úgy érezhetik, hogy a munkahelyük veszélybe került. Ezért a kormány minden rendelkezésre álló eszközzel segít, senkit nem akarunk az út szélén hagyni, ezért a bértámogatást minden érintett területre kiterjesztettük”

– magyarázta Gulyás, hozzátéve, ezeknek a vállalkozásoknak is jár a 10 milliós „újraindítási kölcsön”.

 






Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás a határontúliak oltásával és a DK erre vonatkozó írásbeli kérdésével kapcsolatban úgy válaszolt, hogy a DK még nem létezett, amikor a vezető politikusai már vezető politikusai közben jártak abban, hogy gyűlöletet keltsenek magyar és magyar között.

“Önmagában kettős állampolgár nem jogosult oltásra, csak az, aki tajszámmal rendelkezik, azaz vagy magyarországi társadalombiztosítási-kártyával rendelkezik, vagy nyugdíjasként, hallgatóként jogosult a tb-re” – mondta Gulyás.

 

Arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni a Magyarországra érkező vakcinák pontos árát Gulyás kifejtette: az uniós vakcinák árát az EU és az Európai Bizottság hozza nyilvánosságra. A kínai vakcináknál már korábban is elmondta:

orosz vakcinánál a két oltás ára 19,90 dollár, kb. 17 euró, a kínai oltásnál egy oltás ára 31,5 euró, kettőé 63 euró.

 

Ugyancsak újságírói kérdésre mondta el, hogy a lakosság 60-70 százalékát, azaz nagyjából 5 millió főt kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez.

 

Az érettségiről úgy vélekedett, a 18 év alatti érettségizőket csak Pfizerrel lehetne beoltani, de egyelőre ilyen döntés még nem született. A tavalyi tapasztalatok ugyanakkor szerinte azt mutatják, habár az első hullám alatt nyilván alacsonyabb járványszámok mellett, de meg tudták szervezni az érettségit.

 

Idén mivel erre májusban-júniusban kerül sor, szeretnék, ha az írásbeli és szóbeli érettségit is meg tudnák tartani, így ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozna.

 

Kiderült az is, hogy Gulyás Gergelyt a Szputnyik V-vel oltották be, míg Szentkirályi Alexandra még vár a sorára.

 

A vakcinaigazolványról azt mondta, már az első oltás után kapnak igazolványt a beoltottak, és akit márciusban beoltanak, az már 1-2 héten megkapja a plasztikkártyát.

 

Ferenc pápa magyarországi látogatásáról a kancelláriaminiszter azt közölte, hogy a pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjére érkezik, készülnek már erre, és a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is találkozni fog vele.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top