Politika

Gigaüzlet: Letarolta Orbán apja az egész bányászati piacot, horribilis osztalékot kapott

nyugatifeny.hu

A család az család.






A kőfejtés, gipsz- és krétabányászat egész piacán évek óta Orbán apjának cége, a Dolomit Kft. teljesít a legjobban, 2015 óta 4,3 milliárd forint osztalékot fizetett ki — írta meg hétfőn a Direkt36.

 

A lap 70 cég 2015 és 2019 közötti teljesítményével vetette össze Orbán Győző cégének helyzetét, és arra jutottak, hogy évek óta a Dolomit Kft. uralja a piacot.

 

Az elemzett időszakban a 70-ből 23 olyan céget találtak a Dolomittal együtt, amelyek mind az öt évet nyereséggel zárhatták, és csak 11 olyan cég volt, ahol osztalékot is fizettek.

Orbán Győző a vizsgált időszakban több mint 4, 3 milliárd forintnyi osztalékot kapott.

 

A Direkt36 utánajárt, hogyan alakult az osztalékfelvétel az elmúlt években a Dolomitnál: 2015-ben csak a német-osztrák hátterű Basalt Középkő Kőbányák Kft. előzte meg, 2016-ban a negyedik helyen végzett három nemzetközi tulajdonú cég mögött, de még így is a Dolomit Kft. fizette a legnagyobb osztalékot a magyar hátterű cégek közül.

 






„2017-ben az egész piac legmagasabb osztalékát a Dolomit Kft. adta a tulajdonosoknak, 2018-ban második lett a francia Colas csoport egy magyarországi leányvállalata mögött, 2019-ben pedig ismét a piac legnagyobb osztalékát fizette.”

— írták.

 

Az elmúlt öt évben a cég minden nyereséget kifizetett a tulajdonosnak, az összeget nem forgatták vissza a cégbe.

„Ha valaki tartalékolás helyett a teljes profitot kifizeti osztalékként, az arra enged következtetni, hogy a cég jövőjét illetően vagy nem lát további fejlesztési lehetőséget, vagy nem érzi szükségét egy biztonsági összeg felhalmozásának, ami később segítheti a cég fennmaradását”

— mondta a lapnak egy építőipari forrás.

 

A Direkt36 magát a kft.-t is próbálta megkeresni a kérdéseivel, de nem kaptak rájuk választ.

(Direkt36 nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top