Politika

Megölte-e Orbán a demokráciát? — Úgynevezett kérdéseket tett fel Kovács Zoltánnak egy külföldi hírtelevízió (+videó)

nyugatifeny.hu

Rettenetesen megszorongatta az államtitkárt a riporter.






Az al-Dzsazíra hírtelevízió UpFront című műsorának adott interjút pénteken Kovács Zoltán — adta hírül a HVG.

 

A médium oldalán úgy vezették fel az interjút:

“Nevezheti még demokráciának magát Magyarország?”

 

A riporter Marc Lamont úgy kezdte Kovács Zoltán felkonferálását, hogy vajon megölte-e Orbán a demokráciát Magyarországon. Arról is kérdezte Kovácsot, hogy miért lazított a kormány a járványügyi intézkedéseken annak ellenére, hogy Magyarország hetek óta vezeti a világ halálozási listáját.

 

Azt elismerte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy valóban magasak a járványügyi adatok, de hozzátette, hogy a járvány harmadik hulláma eltér az előző kettőtől, és ezért új stratégiára volt szükség.

 

“Az egyetlen kiút ebből a válságból általában, és kifejezetten a brit variánssal szemben, a vakcináció. Ezért is van szükség az oltás felgyorsítására”

— mondta. A riporter jelezte, hogy a kormány álláspontjával sok járványügyi szakértő nem ért egyet. Kovács hangsúlyozta: sok orvos valóban tiltakozott, de nem mind.






 

Kifejtette, hogy az új intézkedések kidolgozásánál nem csupán egészségügyi szempontokat vettek figyelembe, hanem gazdasági szempontokat is, és az emberek mentális egészségét is szem előtt tartották. Mindemellett a kórházak rendkívül jól felkészültek szerinte.

 

Kijelentette, hogy intézményen kívül az ápolóknak és az orvosoknak joguk van nyilatkozni. (Ez az egészségügyisek szerint egyrészt nem igaz, másrészt minden ilyen nyilatkozatot cáfol a kormány — a szerk.)

 

Itt áttértek a média szabadságára, a riporter felvetette, hogy számos kétely merül fel a nemzetközi sajtóban a magyar sajtószabadságra vonatkozóan. Hozzátette, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése óta a kormány átvette az irányítást a médiumok nagy része felett.

 

Kovács szerint ezeknek a vádaknak nincs valóságalapja.

“És mivel ez politikai kérdés, nem pedig a demokráciára vonatkozó, már nem foglalkozunk velük.”

— fogalmazott a politikus (aki ilyenformán elmondása szerint nem csak demokráciára vonatkozó, hanem politikai kérdésekkel sem foglalkozik — a szerk.)

 

Kifejtette, hogy a magyar ellenzék az elmúlt tíz-tizenegy évben nemcsak a magyar, hanem a külföldi közvéleményt is telekürtölte azzal, hogy Magyarországon véget ért a sajtószabadság.

 

A kérdésre, hogy ő is illiberális demokráciának gondolja-e Magyarországot, mint Orbán Viktor, azt felelte:

„Ő sosem utalt Magyarországra illiberális demokráciaként. Ez egy olyan felkapott kifejezés, leírás, amit a nyugat-európai sajtó talált ki és akasztott ránk évekkel ezelőtt”

 

(Ez természetesen tényszerűen hazugság, Orbán 2014-ben kezdte használni ezt a fogalmat, egésze pontosan egy tusnádfürdői beszédben hangzott el először, hogy ilyet szeretne építeni, majd 2019-ben erre utalva azt mondta: a feladatot elvégezték — a szerk.)






 

Ezzel a hazugsággal a riporter is szembesítette Kovácsot, aki erre hebegve-habogva előadott egy politológiai fejtegetést, aminek a végén oda lyukadt ki, hogy a liberális kifejezés az angolszász világban teljesen mást jelent, mint amilyen értelemben Közép-Európában használják.

 

A riporter kitért arra, hogy a vészhelyzeti felhatalmazást Orbán lényegében arra használta, hogy betiltsa a demonstrációkat, vagy módosítsa az Alaptörvényt. Kovács erre úgy reagált, hogy a járvány miatt bevezetett intézkedések nem térnek el a világszerte alkalmazottaktól.

 

Szóba jöttek az uniós kritikák, a hetes cikkely szerinti eljárás és a jogállamisági mechanizmus is. Kovács szerint a jogállamiság szót fegyverként használja az Unió.

 

A riporter felhívta a figyelmét, hogy ez nem filozófiai kérdés, hiszen olyasmikről van szó, mint a szólásszabadság, a bíróságok függetlensége vagy a korrupció. Kovács szerint ezeket a vádakat nem lehet alátámasztani.

Hozzátette: a magyarok a szavazatukkal is kifejezték, hogy mire vágynak, mivel tudnak azonosulni.

 

A videót itt tudod megnézni:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top