Politika

Szijjártó Kirgizisztánban jelentette be: Ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre (+videó)

nyugatifeny.hu

A kirgiz egyetemeken is megkezdődik a magyar nyelvoktatás.






Ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre azzal a céllal, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán infrastrukturális, pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi modernizálásában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel Biskekben kirgiz hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján.

 

Szijjártó csütörtök reggel a fejlesztési alapon kívül, megállapodásokat írt alá kirgiz partnereivel a nemzetközi közúti szállításról és árufuvarozásról, a mérésügyi együttműködésről és a külügyminisztériumok közötti együttműködésről is.

 

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tavaly egész Európa Keleten állt sorban maszkokért és egyéb egészségügyi eszközökért, most pedig az oltóanyagokat kell használatba venni a járvány kritikus fázisában.

 

A Kirgizisztánnal kötött stratégiai megállapodás kapcsán Szijjártó és kirgiz partnere, Ruszlan Kazakbajev bejelentették, hogy Magyarország bővíti biskeki diplomáciai képviseletét, konzulátusa szeptembertől több más európai uniós ország nevében is kiad vízumot, a Wizzair pedig tárgyal arról, hogy közvetlen járatokat indítana Biskek és Budapest, valamint Biskek és Abu-Dzabi között.

 

Elmondták, hogy Magyarország 75-ről 150-re növelte a kirgiz diákoknak nyújtandó magyarországi ösztöndíjak számát,

elkezdik a magyar nyelv oktatását kirgiz egyetemeken, valamint kezdeményezik egy fórum megszervezését az Európai Unió és a közép-ázsiai országok között.

 

Szijjártó elmondta, a kirgizekkel folytatott jó diplomáciai kapcsolatoknak láthatóan megvan az eredménye, hiszen idén már két és félszeresére emelték a kereskedelmi forgalmukat, a gyógyszeripari együttműködésnek köszönhetően pedig a Richter tavaly másfél millió adag gyógyszert adott el Kirgizisztánban.

“A mai napon azonban szintet lépünk, hiszen aláírtuk a megállapodást a kirgiz-magyar fejlesztési alap létrehozásáról, amit 5 milliárd forintos alaptőkével indítunk. Ennek célja az, hogy a magyar vállalatok részt tudjanak venni Kirgizisztán modernizációs folyamatában”

– mondta el Szijjártó Péter, hozzátéve, ez az alap hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket biztosít a magyar vállalatok kirgiz beruházásaihoz.






 

A külügyminiszter beszélt arról is, Magyarország támogatja a türk befektetési alap, valamint a türk fejlesztési bank létrehozását is, és készen állnak az ezekben való részvételre.

 

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top