Politika

Megérkezett a javaslat: így lehet jogszerűen lebontani Orbán őrült rendszerét

Pestibulvar.hu

Vörös Imre professzor, akadémikus a Klubrádióban beszélt arról, hogy miként lehet lebontani parlamentális eszközökkel a NER-t anak érdekében, hogy a jelenlegi ellenzék képes legyen a kormányzásra. Véleménye szerint a parlamentnek kell kimondania, mely törvények sértik az Alaptörvényt.

 






A jelenlegi, Fidesz pártkatonákkal feltöltött Alkotmánybíróság teljes mértékben alkalmatlan a feladatának a betöltésére, hiszen még a “gránitszilárdságú” NER alkotmányt sem akarja betartatni. A jelenlegi alaptörvény is tartalmazza a következő rendelkezéseket:

(1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.
(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, valamint kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.

 

Ennek ellenére, amikor beadvány érkezett, amelyben felsoroltak legalább húsz törvény olyan cikkelyeit, amelyek a közhatalom kizárólagos birtoklását segítik, akkor

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG VÉGZÉSÉBEN KÖZÖLTE, NEM FOGLALKOZIK AZ ÜGGYEL, MERT ŐK NEM ÉRINTETTEK.

 






Éppen ebből kifolyólag, a professzor szerint ha az Alkotmánybíróság ezt a legalapvetőbb rendelkezést sem hajlandó betartatni, akkor az Alaptörvény többi rendelkezésének „semmi jelentősége nincs”. Ezért a javaslata szerint az újonnan felálló Országgyűlésnek ezt a cikkelyt érintően, vissza kell vennie a feladatkört az Alkotmánybíróságtól, ezzel lehetővé téve, hogy

A PARLAMENT MAGA NYILVÁNÍTSA ALKOTMÁNYSÉRTŐNEK ADOTT TÖRVÉNYEK BIZONYOS PARAGRAFUSAIT,

ha a közhatalom kizárólagos birtoklásáról van szó. Vörös hozzáteszi, ez nem elsősorban jogi kérdés, hanem társadalmi, hiszen az embereknek kell eldönteniük, hogy diktatúrában akarnak-e élni. A professzor a magyar jogállamiság újraalkotásában az Országgyűlésnek szánja a legfontosabb szerepet, mert hatásköre alapján, más szervre nen lehet számítani az alkotmányosság kérdéseiben.

 

Közben az ellenzéki pártok részéről is megfogalmazódott az igény egy új alkotmányozó folyamatra, melyben az Alkotmányt végül népszavazással fogadnák el.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top