Politika

Váratlan fordulat: Visszavonulót fújt a kormány az egyik legkritikusabb kérdésben

nyugatifeny.hu

Megvan rá a magyarázat.






Benyújtotta a magyar kormány a törvényjavaslatot, amely

visszavonja a külföldi civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt.

 

Mindemellett azonban 20 millió forintos mérlegfőösszeg felett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentést készít az érintettekről.

 

Az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán kimondta, hogy az EU-s joggal összeegyeztethetetlen a civiltörvény. Ez azt is jelenti, hogy a kormánynak vissza kell vonnia a hatályos jogszabályt ahhoz, hogy ne sértsék az uniós szabályokat.

A bíróság indoklása szerint a magyar kormány hátrányos megkülönböztetést, azaz negatív diszkriminációt vezetett be

azzal, hogy nyilvántartásbeli, bejelentési és közzétételi kötelezettséget írt elő a külföldi tulajdonú, adott összeghatárt meghaladó civil szervezeteknek, valamint szankciókat léptetett életbe az új szabályoknak ellentmondóknak.

 






A magyar kormány az azóta eltelt időben nem érvénytelenítették a törvényt, csak most adták be a civil szervezetekre vonatkozó, az uniós joggal harmonizáló új javaslatukat. A dokumentum utolsó mondatában szerepel a lényeg, amely szerint “{a} Javaslat e szakaszával a törvényalkotó hatályon kívül helyezi az Átláthatósági tv.-t (törvényt — a szerk.).

 

Mindemellett a 20 millió forintot meghaladó mérlegfőösszegű egyesületekről és alapítványokról az ÁSZ a jövőben jelentést készít.

A kivételt ez alól — váratlanul — a sportegyesületek, a vallási közösségek és a nemzetiségi szervezetek képezik.

(hvg.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top