Politika

Kiakadt az I. kerületi polgármester: Elfogadhatatlannak tartja Orbánék budavári terveit

(Fotó: Index)

A kerületvezetőt meg sem kérdezték.





A kormány elkezdte előkészíteni a várnegyed lakásainak eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

 

Miniszterelnökség szerint a indokolt lehet a vásárlást lehetővé tenni olyan lakások esetén, amelyeknél “nem fűződik érdek a lakások állami vagy önkormányzati tulajdonban tartásához“. A várnegyed lakásainak magánosítását már hónapok óta tervezi a kabinet.

 

Gulyás Gergely februárban arról beszélt, hogy sikeres az elmúlt 30 év lakásprivatizációja, és éppen ezért nem indokolt fenntartani a Várnegyedben lévő ingatlanok esetén az eladási tilalmat. Böröcz László, a privatizációs törvény kidolgozásával megbízott országgyűlési képviselő konzultációt indított a budavári lakások ügyében.

 






A képviselő szerint a “bérlők igényeire” alapozzák a lakástörvény módosítását. Az érintetteknek április 10-éig volt lehetőségük véleményt nyilvánítani. Érdekesség, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt

az akkor még fideszes vezetésű I. kerületben számos ismert kormánypárti szereplő — köztük Bayer Zsolt publicista — szerzett bérleményt.

 

A kerület ellenzéki polgármesterét, V. Naszályi Mártát a kormánypárti képviselő nem vonta be a részletek kidolgozásába, a kerületvezető szerint még a véleményét sem hallgatta meg. A politikus

elfogadhatatlannak tartja, hogy a kerület vagyonvesztését előirányzó javaslat kidolgozásába nem vonták be

a kerület megválasztott tisztségviselőit.

 

Ennek ellenére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban ígéretet tett a polgármesternek, hogy kikérik a véleményét. A miniszter korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a vári lakásokra az 1993-as lakástörvény szabályait szeretnék alkalmazni, azon kikötéssel, hogy figyelembe veszik, hogy a lakó mennyi ideje bérli az ingatlant.

 

Ez alapján azonban előfordulhat, hogy a lakások áron alul, az értékük töredék részéért cserélnek gazdát. A rendszerváltás után ugyanis arra is volt példa, hogy a becsült érték mindössze 15%-áért cserélt gazdát egy lakás 20-25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséggel. Ez azonban a polgármester szerint jelentős vagyonvesztést okozna az I. kerületnek.

 

Az eredeti célok között az szerepelt, hogy az önkormányzatok megszabadulhassanak a jelentős terhet okozó felújítási és karbantartási gondoktól. A várnegyed lakásai esetén azonban V. Naszályi szerint nincs erről szó, ezért szerinte nincs szükség az elidegenítési törvényre. A kerület vezetője a bérlakásrendelet módosítását szorgalmazza, amelynek megkezdték előkészítését.

 

A lakások privatizációját lehetővé tevő törvény alapján hozzávetőlegesen 1000 ingatlan válhat értékesíthetővé, amelyek együttes értéke 50-100 milliárd forint közötti összegnek felel meg. A kerület várhoz tartozó része különleges, ugyanis a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben a kerületi közvagyon elidegeníthetetlen részévé tette az ott található ingatlanokat.

 






Mindemellett a lakástörvény által biztosított kedvezményes feltételek csak megkötésekkel voltak érvényesíthetők a kerületi műemléképületekben lévő lakások esetén. V. Naszályi kifejezte, hogy a kerület nem kívánja értékesíteni az összes örökbérletű lakást, amennyiben erre a törvény lehetőséget ad.

 

A kerület vezetője szerint lakosságcserét eredményezhet a privatizáció. Emellett

befektetői körök meghonosodására is számítani lehet

ezen esetben, amit azonban nemkívánatosnak nevezett.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top