Politika

Orbánéknak már az Európa Tanács előtt kell magyarázkodniuk a közmédia miatt

nyugatifeny.hu

Szolidaritási hullám indult, amely egészen az Európa Tanácsig emelte a kérdésekkel provokáló újságíró ügyét.






Az Európa Tanács elé kerül annak a riportnak az ügye, amelyet az M1 készített arról a Franzischka Tschinderle osztrák újságíróról, aki “kérdésekkel provokálta” a Fideszt – írja a Media 1.

 

Az ügy nyomán ugyanis uniós szolidaritási hullám indult Európában, amelyre az Európai Újságírók Szövetsége is reagált.

A Szövetség média szabadságáért felelős képviselőjének, William Horsleynak pedig sikerült a Tschinderle-ügyet az Európa Tanács szintjére emelni. Az ET előtt így az ügyben érintett magyar kormánynak kell majd magyarázkodnia.

 

Mi is beszámoltunk róla, hogy az M1 Híradójában azt követően indult erőteljes lejárató kampány Franzischka Tschinderle ellen, hogy az osztrák Profil újságírója az újonnan formálódó jobboldali pártközösség miatt kereste meg a Fideszt a kérdéseivel.

 

A Fidesz EP-delegációja szerint Tschinderle kérdései nem konkrét kérdések volt, “csak provokatív állítások”, ezért nem is kommentálták őket. Nem úgy, mint a közmédia, amely két részes riportsorozatot hozott le az újságíróról.

 

Ezekben a narrátorként közreműködő Bende Balázs a kérdései miatt “amatőr újságírókhoz” hasonlította Tschinderle-t, aki valójában “előre megfogalmazott ítéletekkel” akarta szélsőjobboldaliként feltűntetni Orbánék új, “Európa reneszánszát” célzó mozgalmát.






 

Bende a riport második részében pedig úgy fogalmazott, az osztrák újságíró kérdéseiből az tűnt ki, hogy

„szándékosan, még annak létrejötte előtt, az európai balliberális médiatöbbség szerint, szélsőjobboldalinak bélyegzett francia és osztrák pártokkal akarják összemosni az Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki által Budapesten felvázolt új, kereszténydemokrata erőt”.

 

Tschinderle később a HVG-nek beszélt arról, hogy “ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük.

Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

(Media1 nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top